Od stycznia łatwiej stracić certyfikat rolniczy
Jak wskazuje nowelizacja:
,,W przypadku stwierdzenia wystąpienia nieprawidłowości lub naruszeń przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego, jednostki certyfikujące są obowiązane w zakresie stwierdzonych nieprawidłowości lub naruszeń zastosować następujące minimalne środki:
1) upomnienie;
2) ostrzeżenie;
3) cofnięcie certyfikatu w zakresie produktu, którego dotyczy nieprawidłowość''
Dotychczas zamiast cofnięcia możliwe było jedynie zawieszenie certyfikatu. Takie zmiany są korzystne dla konsumentów kupujących certyfikowaną żywność - rolnik musi się bardziej starać, aby certyfikatu nie stracić, co daje konsumentom większą pewność, że produkty są przygotowywane z zachowaniem wszelkich niełatwych reguł, którym podlega rolnictwo ekologiczne.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|