KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Krajowa produkcja ryb

Opublikowano 21.12.2017 r.
Polska ma duży potencjał w postaci dobrze rozwiniętej branży przetwórstwa ryb oraz ich hodowli. Konsumenci powinni przecież być zaopatrywani w wysokiej jakości świeże ryby. 

Krajowa produkcja ryb w akwakulturze w 2016 r. ukształtowała się na poziomie 37,9 tys. ton ( 28 gatunków ryb przeznaczonych do konsumpcji), o około 0,9 tys. ton wyższym niż w 2015 r. W produkcji przeważały dwa główne gatunki ryb akwakultury słodkowodnej, tj. karp (49%) i pstrąg tęczowy (38%). 

Krajowa produkcja karpi jednak z roku na rok ulega zmniejszeniu. Spowodowane jest to wzrostem produkcji innych gatunków ryb w akwakulturze intensywnej. 

Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby są cennym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin C, A, D, E. Dostarczają także łatwo przyswajalnych składników mineralnych m.in. jod, selen i fluor, a także wapń, żelazo, cynk i magnez.

W Polsce bilansowe spożycie ryb i owoców morza w przeliczeniu na mieszkańca w 2016 r. wyniosło nieco ponad 13 kg i było o 5% większe niż w roku poprzednim. 

Przy zwiększonej krajowej podaży karpi spożycie tego gatunku ryb w 2016 r. wyniosło 0,58 kg na mieszkańca i było o 9% większe niż w 2015 r. W tym czasie spożycie pstrągów zwiększyło się o 2%, do 0,54 kg na mieszkańca.

 

Źródło 1

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO