KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Co warto wiedzieć o kozim serze?

Opublikowano 26.05.2021 r.
Potwierdzono naukowo, że potrafią najlepiej ze wszystkich zwierząt gospodarskich bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska i niektórymi chorobami. Co jeszcze warto wiedzieć o kozach i serze kozim?

Mają także niezwykle cenną zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogłyby przedostać się do 
mleka. Dzięki tym nietypowym zdolnościom, sery kozie są zdrowe i łatwo przyswajalne dla ludzi.

Właściwości zdrowotne mleka i sera koziego

Wartości odżywcze mleka i sera koziego wynikają z zawartości niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają one białko, witaminy z grupy B, w tym B13 B1, B2, PP, kwas foliowy, witaminę A oraz witaminy D i E. Kozie sery są najbogatszym źródłem wapnia spośród produktów spożywczych. Są także bogatym źródłem ważnych dla zdrowia mikroelementów: potasu, fosforu, magnezu i żelaza.

Wartości zdrowotne - to przede wszystkim ratunek dla alergików. Kozie mleko ma o 8% mniej kazeiny niż mleko krowie. Zawiera w swoim składzie białka pozbawione globulin, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. Mają także znacznie mniej 
laktozy. Stanowią także źródło oligosacharydów (probiotyków) wspierających zdrową florę bakteryjną w jelitach. Dzięki tym cechom, stanowią doskonały zamiennik dla mleka krowiego. Udowodniono naukowo korzystne działanie nabiału koziego  w leczeniu wielu chorób: anemii, egzemy, nieżytu układu pokarmowego, schorzeniach wątroby. Mleko i ser kozi przeciwdziałają też chorobom krążenia i nowotworom. Dzieci spożywające mleko kozie mniej chorują, a ich kości i stawy lepiej się rozwijają.

Wartości pielęgnacyjne

O cennym działaniu mleka koziego na skórę wiemy już od starożytności, dzięki słynnym kąpielom Kleopatry. Na rynku istnieje wiele kosmetyków zawierających kozie mleko. Można także sporządzić tanie i skuteczne kosmetyki samemu w domu, np. poprzez zamrożenie niewielkiej ilości mleka i smarowanie twarzy taką mrożonką. Mimo tych wszystkich walorów,  ser kozi jest spożywany znacznie rzadziej niż ser z mleka krowiego. Jest to spowodowane przede wszystkim wysoką ceną oraz może mniejszą dostępnością. Wiele osób, uważa, że kozi ser jest gorszy w smaku, a także ma nieprzyjemny zapach. Nie jest to 
do końca prawdą, bowiem na te niekorzystne czynniki, wpływa niewłaściwy sposób utrzymywania zwierząt, a przede wszystkim czystość i pielęgnacja.

Dlatego najlepszym źródłem pozyskiwania nabiału koziego będą zaufane gospodarstwa, produkujące wyroby tradycyjnymi metodami. Dla mnie takim gospodarstwem jest „Grimland” - gospodarstwo prowadzone przez państwa Jolantę 
i Pawła Grim. Gospodarstwo znajduje się w gminie Kornowac. Z 20 ha gruntów rolnych, większą część stanowią  łąki i pastwiska. Około 40 kóz, pasie się na nich niemal cały rok. Pozostały areał użytkowany jest pod uprawę zbóż i warzyw. Wszystkie uprawy i hodowla są prowadzone naturalnie i ekologicznie. Głównym produktem gospodarstwa są różnego rodzaju 
kozie sery i mleko, co jak mogę osobiście potwierdzić są po prostu pyszne.

 
Elżbieta Dziuba
Artykuł opracowany we współpracy ze specjalistami ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO