KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

"W zdrowym ciele, zdrowy duch" - zasady zdrowego odżywiania

Opublikowano 21.02.2024 r.
O zdrowym stylu życia jest w naszym kraju coraz głośniej. Dużo się mówi o diecie, aktywności fizycznej czy szkodliwości używek. Zdrowy styl życia to jednak nie tylko dbanie o nasze ciało i organizm, to coś znacznie więcej. Opiera się on na kilku podstawowych czynnikach – o diecie, aktywności fizycznej, unikaniu czynników szkodliwych już wspomniałam, do tego dodać należy umiejętność odpoczywania i… właściwe podejście do życia.

Zdrowy styl życia

Wiemy dobrze, co źle wpływa na nasz organizm i czego powinniśmy unikać. Dietetycy zgodnie powtarzają, że należy przyjmować wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze w zależności od płci, wieku i wykonywanej pracy. Wystrzegać się natomiast produktów niezdrowych: alkoholu, słodyczy, napojów gazowanych, wszelkich wysokoprzetworzonych po-
karmów, chipsów, nadmiaru tłustego mięsa itp. W prawidłowej diecie nie ma też mowy o częstym jedzeniu w barach czy fast foodach. Posiłki najlepiej przygotowywać samemu z nieprzetworzonych produktów. Oto kilka wartościowych wskazówek.

Zasady zdrowego odżywiania

Warto wiedzie, że…
• picie herbaty lub kawy dla szybkiego podniesienia poziomu energii powoduje niepotrzebny stres dla organizmu i dostarcza energii tylko na krótko; spróbujmy zastąpić je zieloną herbatą, która ma niewiele kofeiny, natomiast duże właściwości przeciwutleniające, albo rozcieńczonym sokiem pomarańczowym;
• nasze babcie wiedziały, że dobrze jest zjeść codziennie choć jedno jabłko, zawiera ono pektynę, która pomaga usunąć z przewodu pokarmowego ołów, co jest istotne szczególnie dla osób mieszkających na terenach miejskich, jabłka pobudzają też
przyrost pożytecznych bakterii w jelicie grubym;
• czarna porzeczka ma właściwości przeciwrozluźniające i jest bardzo skuteczna w zwalczaniu biegunki; zawartość witaminy C w tych z puszki jest niemal taka wysoka, jak w świeżych owocach;
• po kuracji antybiotykami, należy przywrócić równowagę bakterii jelitowych, jedząc co najmniej trzy razy w tygodniu niesłodzone żywe jogurty;
• witamina C wypłukuje toksyny i obniża temperaturę, dlatego dziecko z gorączką należy zachęcać, aby przez cały dzień popijało rozcieńczony sok pomarańczowy
• grejpfruty są bogatym źródłem witaminy C i biofl awonoidów, które sprzyjają ochronie tętnic; dwa grejpfruty tygodniowo dostarczą wystarczającej ilości witaminy C, dodatkowo błonnik, który obniża poziom cholesterolu
• gotowane posiłki z dodatkiem kurkumy mogą obniżyć poziom cholesterolu; kurkuminoidy, czyli składniki aktywne w kurkumie, są polifenolami i bardzo silnymi przeciwutleniaczami, odpowiedzialnymi za jej prozdrowotne właściwości; są pomocne przy infekcjach wirusowych, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, wspierają organizm w dolegliwościach żołądkowych oraz regenerację wątroby
• ponieważ zawiera ona kurkuminoid, substancję, która pomaga pozbyć się „złego” cholesterolu
• jeśli nie możesz zasnąć, nie walcz z tym, wstań i przygotuj lekką przekąskę z kilku daktyli, ba- nana i niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, ewentualnie koktajl mleczny lub wypij szklankę ciepłego mleka – powinno pomóc.

Tych kilka wskazówek pokazuje, jak wielkie znaczenie ma odpowiednie odżywianie się. Umiejętne dopasowanie produktów spożywanych na co dzień czy też podczas występowania jakichś dolegliwości może znacznie polepszyć stan zdrowia. Wniosek z tego jest jeden – gdy dobrze jemy, dobrze się czujemy.

 

  Aneta Mucha, ŁODR w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO