KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Kurkuma - skarb indyjskiej apteczki

Opublikowano 17.01.2022 r.
Ten jaskrawożółty proszek w Europie traktowany był przez długi czas jako znakomity barwnik. Tymczasem w kulturze indyjskiej kurkumę, bo o niej mowa, postrzegano jako roślinę świętą. Doceniano jej liczne walory smakowe i lecznicze. O zdrowotnych zaletach „żółtej przyprawy” robi się ostatnio coraz głośniej.

kurkuma

Czym jest kurkuma? 

To jaskrawożółty proszek uzyskiwany wskutek rozdrabniania suszonego kłącza tropikalnej rośliny o nazwie Curcuma longa. Sama nazwa wywodzi się od arabskiego słowa kourkoum oznaczającego… szafran. To właśnie dlatego niektórzy nazywają ją szafranem indyjskim.
Lecznicze walory kurkumy dostrzeżono już ponad 600 lat przed naszą erą. Znalazła się na liście 250 roślin leczniczych (tzw. Zielnik asyryjski) spisanych pismem klinowym na kamiennych tabliczkach i zebranych przez króla Asurbanipala.

Kurkuma - właściwości

Najwięcej kurkumy spożywają mieszkańcy Indii. Tamtejsza medycyna ludowa zaleca ją przy zaburzeniach trawienia, wątroby, infekcjach i żółtaczce. Zalety zdrowotne kurkumy potwierdzają także badania naukowe. Firmy farmaceutyczne interesują się wykorzystaniem jej właściwości antywirusowych, antybakteryjnych i antygrzybicznych w lekach na reumatyzm, cukrzycę czy chorobę Alzheimera. Jeżeli chodzi o chorobę Alzheimera, naukowcy zwracają uwagę, że w Indiach, gdzie spożywa się dużo dań doprawionych kurkumą lub curry, odnotowuje się pięciokrotnie niższy poziom zachorowań niż w krajach zachodnich.

Kurkuma pomaga w profilaktyce raka grubego

Najważniejszym związkiem obecnym w kurkumie jest kurkumina. Od pewnego czasu coraz głośniej jest o jej antyrakowych właściwościach. Naukowcy zalecają spożywanie kurkumy przede wszystkim w profilaktyce raka jelita grubego. Kurkumina jest słabo przyswajalna przez organizm dlatego, aby lepiej ją przyswoić warto łączyć spożywanie kurkumy z pieprzem. Tak właśnie dzieje się, gdy sięgamy po coraz bardziej popularne curry. Ta mieszanka przypraw zawiera w swoim składzie obie przyprawy. Kurkuma stanowi zazwyczaj około 30% curry, a pieprz występuje w różnych odmianach: cayenne, czerwonej lub czarnej. Łyżeczkę kurkumy można dodawać także do sosów, dań mącznych czy zup.

 

 
Magdalena Przybylak Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO