Nie masz jeszcze konta?
11 stycznia 2018

Dieta bezglutenowa - dlaczego jest tak modna?

Coraz więcej osób przechodzi na tzw. dietę bezglutenową, ponieważ wiele złego mówi się o wpływie glutenu na nasz organizm. Ale czy rzeczywiście gluten jest szkodliwy? Kto powinien bezwzględnie zrezygnować z tego składnika w swojej diecie? Sprawdźmy.

Gluten – czyli co?

Gluten to mieszanina białek roślinnych - gluteniny i gliadyny, która występuje w ziarnach zbóż, np. jęczmienia, żyta czy pszenicy. Znajdziemy więc go właściwie w każdym pieczywie. Zawarty w mące gluten, w połączeniu z wodą, nadaje ciastu lepką konsystencję, odpowiada także za jego „wyrastanie”.

Celiakia – nietolerancja glutenu

Nietolerancję glutenu przez organizm nazywamy celiakią. W tym przypadku najlepszą metodą na zapobieganie pojawieniu się objawów jest wyeliminowanie ze swojej diety produktów zawierających gluten. 

Objawy celiakii?

  • Ogólne osłabienie organizmu,
  • problemy trawienne,
  • dolegliwości jelitowe,
  • przewlekłe uczucie zmęczenia,
  • niedokrwistość.

W celu rozpoznania nietolerancji glutenu, należy wykonać specjalistyczne badania (morfologia, badanie serologiczne na obecność przeciwciał, biopsja jelita cienkiego).

Warto zaznaczyć, że celiakia i alergia na gluten są dwoma odrębnymi schorzeniami, które mieszczą się w pojęciu nietolerancji pokarmowych. Nie należy jednak ich ze sobą mylić, mimo że dają podobne objawy. W obu przypadkach podstawą leczenia jest dieta bezglutenowa. Alergia może z czasem ustąpić, natomiast w przypadku celiakii, dietę trzeba przestarzegać przez całe życie.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dieta ta jest konieczna dla osób z celiakią i uczulonych na gluten. Co ważne – osoby tolerujące ten składnik nie muszą, a nawet nie powinny z niego całkowicie rezygnować. Produkty zawierające gluten posiadają bowiem węglowodany, cenne witaminy i błonnik, których potrzebujemy.  

Najpopularniejsze produkty wolne od glutenu to m.in.: jaja, mieso, ryby, owoce, warzywa, kasza jaglana, wyroby z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, komosy ryżowej, ziemniaki, orzechy, soczewica, ciecierzyca, siemię lniane, mleko.

Dlaczego dieta bezglutenowa stała się modna?

Dieta bezglutenowa stała się modna głównie za sprawą znanych osób ze świat show-biznesu, które opowiadają o jej cudownym wpływie na ich organizm. Taka dieta, jak każda inna, ma swoje wady i zalety. Przynosi poprawę samopoczucia i poprawia stan zdrowia, ale u osób nietolerujących glutenu. Stosując dietę bezglutenową, należy starannie dobierać swoje menu, aby dostarczyć do organizmu węglowodany, witaminy i błonnik.

Lekarze podkreślają, że osoby zdrowe, które prawidłowo trawią gluten, nie muszą z niego zrezygnować.  Diety tej nie powinno się promować jako sposobu na odchudzanie czy poprawę nastroju – a niestety często tak jest.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

 

redaktor naczelny

Bartosz Woźniak

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

 

KONTAKT


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione