KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Ogrom mykotoksyn w zebranej kukurydzy!

Opublikowano 25.01.2018 r.
Firma Nutriad, produkująca dodatki paszowe, przeprowadziła w Polsce badania zebranego ziarna kukurydzy. Okazuje się, że zebrane w 2017 roku ziarno jest bardzo zanieczyszczone mykotoksynami.

Mykotoksyny są metabolitami pleśni, które szkodą roślinie, zwierzętom i ludziom, i w ten sposób generując spore straty ekonomiczne. Zanieczyszczenie toksynami żywności i paszy to znaczący problem na całym świecie – czytamy na stronie Nutriad.com.

Aflatoksyny, ochratoksyny, trichoteceny, zearalenon, fumonizyny, toksyny tremorgeniczne i alkaloidy sporyszu mają największe znaczenie w światowym rolnictwie. Niektóre z pleśni mogą produkować więcej niż jedną toksynę, zaś niektóre mykotoksyny mogą być wytworzonych przez więcej niż jeden rodzaj grzybów. Wiadomym jest, że około 20% światowego ziarna zanieczyszczona jest przez mykotoksyny. 

Dlatego tez firma bada zanieczyszczenie toksynami ziarna w różnych krajach. W 2017 roku zbadała czystość kukurydzy w Polsce. Przeprowadzono ponad 480 analiz, które mają pomóc rolnikom w kolejnym sezonie.


Badania obejmowały sprawdzenie zawartości 7 mykotoksyn najczęściiej występujących: aflatoksyny B1 (AfB1), ochratoksyny A (OTA), zearalenonu (ZEN), deoksyniwalenolu (DON), toksyny T-2, toksyny HT-2 i fumonizyn (FUM) – informuje Nutriad.com – Wyniki pokazały, że 100% próbek kukurydzy zostało skażonych DON, a 94% z ZEN. Nieoczekiwanie, aż 72% próbek zawierało FUM. Żadna z próbek nie była zanieczyszczona przez OTA. 


Średnia zawartość szkodliwych substancji co prawda mieściła się w przepisach rekomendowanych przez Unię Europejską, to jednak maksymalna koncentracja toksyny t-2 wykryta w czasie analiz wyniosła aż 932 µg/kg, co oznacza, że przekroczyła normę kilka razy (norma KE określająca  maksymalną bezpieczną zawartość toksyny t-2 to 200 µg/kg).

 

  • Najwyższa koncentracja deoksyniwalenolu (DON) w próbkach wynosiła aż 3510 µg/kg, przy czym średnia zawartość tej toksyny także była wysoka – osiągnęła 1198 µg/kg.

 

  • Najgorszy wpływ na płodność zwierząt ma zearalenon (ZEN). Najwyższa jego koncentracja w pobranych w Polsce do badania próbkach wyniosła aż 257 µg/kg.


Kilka prób było jednocześnie zanieczyszczonych dwoma lub nawet czterema toksynami, które razem są jeszcze bardziej szkodliwe. W jednej z prób wykryto zawartość fumonizyny (FUM) w wysokości 4920 µg/kg. Tak wysoka koncentracja substancji jest niespotykana w Polsce i może mieć ogromnie szkodliwy wpływ na zdrowie zwierząt gospodarskich. Tylko 5% prób było zanieczyszczonych małą ilością aflatoksyn B1.


 A jaki stąd wniosek dla gospodarzy?

Na podstawie wyników tego badania, które przeprowadzono bezpośrednio po żniwach w 2017 roku, zbiory kukurydzy w Polsce nie powinny być automatycznie uznawane za bezpieczne do włączenia do gotowych dawek paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt – informuje firma. –

Czujność jest zawsze wskazana, ponieważ zboża w paszach zwierzęcych pochodzą z wielu źródeł. Okazało się, że niektóre europejskie zboża kontynentalne i soja południowoamerykańska zebrane w 2017 r. są zanieczyszczone przez mikotoksyny o średnich i wysokich stężeniach. 


Jak więc widać rok 2017 był podobny do 2014 – wtedy również pogoda wpłynęła na bardzo złą jakość zebranej kukurydzy. Oby rok 2018 był dla rolników i dla kukurydzy bardziej pomyślny.

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO