KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Jak poprawić płodność krów mięsnych w stadzie – praktyczne porady specjalistów

Opublikowano 26.01.2018 r.
Jest znacznie mniej kosztowne i bardziej opłacalne, aby prowadzić hodowlę krów mięsnych dopasowując całość do środowiska, niż aby zmienić środowisko tak, aby pasowało do krów. Jak zatem powinna wyglądać skuteczna poprawa płodności krów w stadzie? Oto praktyczne porady specjalistów.

Poprawa płodności krów mięsnych

Jakość ekonomicznej opłacalności hodowli krów mięsnych zależy od wielu czynników. Oto pożądane wartości parametrów rozrodczych krów w stadzie:

  • odsetek zacieleń po pierwszej inseminacji – powyżej 55%
  • indeks inseminacyjny – poniżej 1,6
  • okres międzyciążowy – poniżej 105 dni
  • odsetek krów z brakiem rui do 60 dnia po porodzie – poniżej 15%
  • odsetek krów brakowanych z powodu niepłodności – poniżej 7%

Poprawa płodności krów mięsnych – jak to zrobić opłacalnie?

Przez tysiące lat wypasane zwierzęta dobrze radziły sobie tylko z niewielką pomocą człowieka. To najtańszy sposób hodowli. Powinniśmy więc starać się jak najbardziej naśladować zasady płynące z samej natury. Człowiek zakłóca jednak te systemy w szkodliwy sposób. Należy więc znaleźć takie metody, by przywrócić i zregenerować, a nawet poprawić naturalne systemy hodowli do jeszcze wyższego poziomu produkcji.

Poprawa płodności krów mięsnych – porady, jak utrzymać niskie koszty i wysoki poziom reprodukcji.

Hodowla zsynchronizowana z naturą i lokalnymi zasobami.
Zmniejszy to koszty bazy paszowej. Zapotrzebowanie krów dostosuje się wtedy do ilości i jakości pasz naturalnych dostępnych w środowisku.

Minimalny wkład w produkcję jałówek.
50-55% dojrzałej wagi krowy w hodowli jest odpowiednie, jeśli jako jałówka dobrze się zsynchronizuje z lokalnymi warunkami naturalnymi. Jałówki powinny mieć co najmniej 12 mies. na początku sezonu rozrodczego. Cielęta po odstawieniu należy wygonić na dobre pastwiska z dokarmianiem (np. kukurydzą lub umiarkowanie wysokiej jakości sianem, z minimalną suplementacją białka i minerałów). Młode jałówki dobrze podrosną wtedy przed pierwszym zacieleniem.

Należy używać celne kryteria selekcji po rozrodzie i odchowie młodych.
Zatrzymać należy tylko dobre cielęta i jałówki. Jeśli jakiś cielak okaże się zbyt kiepski do dalszej hodowli, powinno się też brakować wraz z nim i matkę. Cielę powinno zapowiadać co najmniej tak dobre cechy w przyszłości, a najlepiej lepsze od matki. Jałówki wyhodowane w krótkim czasie i po pomyślnej pierwszej selekcji, w przyszłości powinny być dobrymi krowami.

Sezon rozrodczy w stadzie jałówek i krów powinien być stosunkowo długi.
Łatwiej wtedy sparować byki z krowami i jałówkami tak, by nie było sztuk niezacielonych. Można wtedy powiększyć własną hodowlę i z większym zyskiem sprzedać ewentualną nadwyżkę. Nie będą też potrzebne dodatkowe spóźnione zacielenia podrażające koszty.

Trzeba zachować jak najniższy stosunek kupnej karmy paszowej do naturalnej karmy pastwiskowej.
Krowy powinny zarabiać na swoje dalsze życie, jedząc głównie pasze naturalne (pastwisko, zielonki, kiszonki, zboża z pól hodowcy itp.), a jak najmniej kupnych pasz gotowych. Dobre krowy powinny przy tym odznaczać się też maksymalnie jak najlepszym wykorzystaniem tych pasz, na wzrost masy ciała i produkcję cieląt. Cechy te są dziedziczone potem na potomstwo.

Zapobieganie chorobom rozrodczym

Jest wiele chorób, mogących wpływać na rozród – np. zakaźne zapalenie nosa i tchawicy bydła, biegunka bydła (BVD), leptospiroza, rzęsistkowica, wibrioza, czy bruceloza. Stado samic trzeba więc monitorować, separując i lecząc osobniki chore. Chorobom można też zapobiegać, poprzez szczepienia i właściwe praktyki zarządzania.
Niezbędne są regularne selekcje i brakowanie. Słabe, chorowite, kontuzjowane i ogólnie kiepskie krowy, jałówki oraz cielęta powinny być brakowane. Dobre krowy powinny mieć niskie wymagania, zachodzić w ciążę nawet w trudnych warunkach, być zdrowe, mieć właściwą budowę (mięsność), dobre i łagodne usposobienie, co roku bez pomocy dawać dobre jakościowo i zdrowe cielę. Krowy warto brakować w wieku 6 lat i starszym. Jeśli krowa jest naprawdę wybitna, oznacza to, że wychowała przez te lata dobre cielęta, ma świetne usposobienie, bardzo dobre wymię i brak wad fizycznych. Taka krowa może zostać dłużej, bo może dać jeszcze dobre cielęta. Gdy krowa przestaje dawać dobre cielęta, zwykle jest to właśnie wiek 6 lat.

Poprawa potencjału genetycznego 

Potencjał ten odgrywa kluczową rolę w procesie reprodukcyjnym. Konieczne jest więc używanie do rozrodu właściwych byków. Byki powinny pochodzić od krów, które dobrze prosperowały przy niskich nakładach środków w warunkach podobnych do tych, w jakich jest gospodarstwo przyszłego hodowcy. Jakość byków ojców jest dziedziczona przez ich córki. Lepszy byk dopuszczany do rozrodu oznacza większy zysk z uzyskiwanej potem lepszej jakości cieląt. Przykładowo, roczne byki o dużym obwodzie moszny (> 32 cm) dają zwykle wcześniej dojrzewające, bardziej wydajne reprodukcyjnie w całym okresie produktywności córki. Warto też wiedzieć, że bardziej płodne są zwykle mniejsze krowy.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:poprawa płodności krów
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO