Nie masz jeszcze konta?
2018-02-14

Kisiciele kiszą, co się da!

Uczniowie Zespołu Szkół Informatycznych w Słupsku promują zdrową żywność i zdrowy styl życia - robią kiszonki i zachęcają młodzież do ich jedzenia – podaje Dziennik Bałtycki. Uczniowie kiszą nie tylko tradycyjnie kapustę i ogórki, ale także bardzo egzotyczne warzywa i owoce. Ten pomysł bardzo nam się podoba!

Młodzi słupszczanie założyli szkolną grupę kulinarną „Kisiciele”, specjalizującą się w kiszeniu warzyw i owoców oraz sporządzaniu potraw z kiszonych produktów. Efekty swojej kulinarnej pracy prezentują m.in. przy okazji szkolnych imprez propagujących edukację prozdrowotną.

Młodzi entuzjaści fermentacji, kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce, nie tylko tradycyjnie znanego ogórka czy kapustę. Do kiszenia przeznaczają też buraki, kalafior, marchew, wężymord, białą rzodkiew, cebulę, czosnek, fasolkę szparagową, bakłażany, paprykę, grzyby, a nawet figi, nashi czy kaki.

Pomysłodawcą i opiekunem szkolnej grupy kulinarnej jest Marcin Kisielewski, nauczyciel fizyki i informatyki w ZSI w Słupsku, prywatnie smakosz i miłośnik kiszonek, wielki pasjonat fermentacji. Kulinarna ekipa liczy 12 członków. Podczas szkolnych warsztatów kulinarnych Kisiciele uczą się technik kiszenia warzyw i owoców, poznają tradycyjne przepisy i metody kiszenia z różnych części świata, a także zasady bezpieczeństwa i higieny domowego kiszenia. I, co najważniejsze, wszystko odbywa się z zachowaniem naturalnych reguł fermentacji, bez zbędnej chemii.

Oby więcej takich inicjatyw!

 

źródło: Dziennik Bałtycki

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

 

redaktor naczelny

Bartosz Woźniak

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

 

KONTAKT


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione