KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Kisiciele kiszą, co się da!

Opublikowano 14.02.2018 r.
Uczniowie Zespołu Szkół Informatycznych w Słupsku promują zdrową żywność i zdrowy styl życia - robią kiszonki i zachęcają młodzież do ich jedzenia – podaje Dziennik Bałtycki. Uczniowie kiszą nie tylko tradycyjnie kapustę i ogórki, ale także bardzo egzotyczne warzywa i owoce. Ten pomysł bardzo nam się podoba!

Młodzi słupszczanie założyli szkolną grupę kulinarną „Kisiciele”, specjalizującą się w kiszeniu warzyw i owoców oraz sporządzaniu potraw z kiszonych produktów. Efekty swojej kulinarnej pracy prezentują m.in. przy okazji szkolnych imprez propagujących edukację prozdrowotną.

Młodzi entuzjaści fermentacji, kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce, nie tylko tradycyjnie znanego ogórka czy kapustę. Do kiszenia przeznaczają też buraki, kalafior, marchew, wężymord, białą rzodkiew, cebulę, czosnek, fasolkę szparagową, bakłażany, paprykę, grzyby, a nawet figi, nashi czy kaki.

Pomysłodawcą i opiekunem szkolnej grupy kulinarnej jest Marcin Kisielewski, nauczyciel fizyki i informatyki w ZSI w Słupsku, prywatnie smakosz i miłośnik kiszonek, wielki pasjonat fermentacji. Kulinarna ekipa liczy 12 członków. Podczas szkolnych warsztatów kulinarnych Kisiciele uczą się technik kiszenia warzyw i owoców, poznają tradycyjne przepisy i metody kiszenia z różnych części świata, a także zasady bezpieczeństwa i higieny domowego kiszenia. I, co najważniejsze, wszystko odbywa się z zachowaniem naturalnych reguł fermentacji, bez zbędnej chemii.

Oby więcej takich inicjatyw!

 

źródło: Dziennik Bałtycki

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO