Eliminacja soi GMO - będzie tzw. plan białkowy
Stanowisko Komisji Europejskiej jest zbieżne z tym proponowanym przez polski rząd. Chodzi o to, aby więcej produkować rodzimej soi, a mniej sprowadzać jej z Ameryki. Komisja Europejska zamierza opublikować plan białkowy do końca 2018 roku.
Kierunek w Europie jest taki, aby zwiększyć produkcję białka, żeby eliminować organizmy genetycznie modyfikowane z żywności. My w Polsce, chcemy do 2024 r. uzyskać 50% krajowej produkcji - powiedział w rozmowie z Agrobiznesem minister Krzysztof Jurgiel.
Ministrowie rolnictwa krajów UE na ostatnim posiedzeniu podjęli też temat Wspólnej Polityki Rolnej, w tym wyrównania dopłat bezpośrednich.
To będzie jeszcze dalej omawiane. Znaczna część państw chce, żeby to były dopłaty równe w całej Europie, decyzje pewnie poznamy w maju - dodał szef polskiego resortu rolnictwa.
W maju KE przedstawi propozycje wielkości unijnego budżetu na rolnictwo.
21 lutego br. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się zorganizowana przez Izbę Gospodarczą Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz konferencja pt. „Krajowe źródła białka jako alternatywa dla importowanego białka modyfikowanego genetycznie z perspektywy przemysłu paszowego”. W spotkaniu wziął udział minister Krzysztof Jurgiel, który podkreślił, że dzisiejsze spotkanie przyczyni się do wypracowania wspólnego stanowiska w kwestii stosowania w paszach białka modyfikowanego genetycznie.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|