KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Domowe porady - jak i czym myć lodówkę?

Opublikowano 26.02.2018 r.
Lodówka to najważniejszy sprzęt kuchenny w naszym domu. Przechowujemy w niej różne produkty spożywcze, ale niestety, często zapominamy, że trzeba ją regularnie myć. Przygotowaliśmy więc szereg porad, dzięki którym w łatwy sposób wyczyścisz lodówkę. Czy wiesz, że do tego zabiegu wcale nie potrzebujesz chemicznych preparatów? 

Czyszczenie lodówki krok po kroku

Na początku wyłącz chłodzenie lodówki. 

Wyjmij z lodówki wszystkie produkty. Sprawdź ich termin przydatności. Pozbądź się rzeczy przeterminowanych. 

Wyjmij półki i szuflady z lodówki. Umyj je w ciepłej wodzie wymieszanej z octem (w równych proporcjach). Użyj do tego gąbki kuchennej lub szmatki z mikrofibry. Takim roztworem możesz też z powodzeniem wyczyścić wnętrze i zewnętrzną część lodówki. 

Uporczywe osady i większe zabrudzenia usuniesz za pomocą pasty z wody i sody oczyszczonej.  Nałóż ją na brudne miejsca na około godzinę, a później dokładnie umyj. 

Myjemy lodówkę od góry, kierujemy się ku dolnym częściom. Pamiętajmy też o uszczelkach – należy je później dobrze osuszyć. Wytrzyj całą lodówkę do sucha papierowym ręcznikiem.

Dokładnie umyj też zewnętrzną część lodówki. Pamiętaj o uchwycie – jest siedliskiem bakterii! 

Świeżość w lodówce na długo

Aby w lodówce na długo pozostał zapach świeżości, umieść w niej małą miseczkę z sodą oczyszczoną. Soda pochłania wszystkie nieprzyjemne zapachy. Co ciekawe, podobne działanie ma także proszek do pieczenia. Porcję sody lub proszku należy wymieniać na świeżą co 4 dni. 

Po dokładnym umyciu i osuszeniu lodówki, włącz chłodzenie i poukładaj produkty. O tym, jak posegregować żywność w lodówce pisaliśmy TUTAJ.

Dokładne mycie lodówki powinno być przeprowadzone raz na miesiąc. Wykorzystanie naturalnych preparatów jest bezpieczne, ale też niezwykle skuteczne. Poza tym masz pewność, że chemiczne środki nie wpłyną na jakość żywności, którą przechowujesz w lodówce. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO