KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Przepisy gospodyni - domowy smalec z jabłkiem i cebulką

Opublikowano 02.03.2018 r.
Smalec wielu osobom kojarzy się z przysmakiem PRL-u. Możemy oczywiście i dziś kupić gotowy smalec w każdym sklepie. Jednak nie smakuje on tak, jak ten domowy z cebulką i jabłkiem. Do tego pajda świeżego wiejskiego chleba i ogórek małosolny. Kto się skusi? Więc do działa! Poniżej przepis na domowy smalczyk. 

Składniki:

  • 1 kg słoniny (bez skóry),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 3 cebule,
  • 3 jabłka.

Wykonanie:

Słoninę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy jabłka i cebule pokrojone w drobną kostkę, doprawiamy solą i majerankiem. Mieszamy, podgrzewamy jeszcze około 15-20 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia (można przełożyć do słoiczków). Smalec przechowujemy w lodówce.

Wybornie smakuje z pajdą chleba i ogórkiem małosolnym ;-)


 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO