KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Kasza jaglana - przepisy na dania dla całej rodziny

Opublikowano 07.07.2017 r.
Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów na przygotowanie znakomitej kaszy jaglanej. To jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, dlatego warto ją polubić.

Śniadaniowa kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami

  • kasza jaglana- 3 łyżki
  • jabłko – obrane i pokrojone w kostkę
  • rodzynki – 1 łyżka
  • dodatki: cynamon, kurkuma, miód,masło

Kaszę jaglaną uprażyć w garnku, aż zacznie ładnie pachnieć. Zalać wodą, dodać rodzynki, jabłko i ulubione przyprawy, gotować do miękkości (ok. 15 minut). Ugotowaną kaszę posłodzić miodem, dodać kawałek masła (najlepiej klarowanego). Takie śniadanie to gwarancja dobrego humoru na cały dzień!

 

Jaglane ciasteczka

  •  ugotowana kasza jaglana – 5 łyżek,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 jajko,
  • 50 g bardzo miękkiego masła   ,            
  • 1/3 szkl. mąki,
  •  dodatki: suszona żurawina, rodzynki, morele, inne suszone owoce.

Wymieszać kaszę, masło, miód i jajko. Dodać mąkę i suszone owoce, dobrze zamieszać, aż składniki się połączą. Masę włożyć do lodówki na 1 h, żeby stężała. Na blasze do pieczenia nakładać porcje wielkości 1 łyżeczki. Piec do zezłocenia (ok. 15-20 min.) w temperaturze 190 stopni.

 

Budyń jaglany

  • ugotowana kasza jaglana – 1 szkl. (ok. 4 łyżek suchej kaszy),
  • ulubione owoce (np. dojrzała gruszka, truskawki, maliny),
  • miód do smaku, ulubione orzechy i nasiona, listki mięty.
     

Kaszę jaglaną ugotować w wodzie lub mleku/mleku roślinnym. Dodać wybrane owoce, zmiksować dolewając mleka, by uzyskać ulubioną konsystencję budyniu. Dosłodzić wedle smaku miodem. Można posypać po wierzchu ulubionymi orzechami i nasionami, a także udekorować listkami mięty. Pyszny i zdrowy na podwieczorek jako deser, budyń można z powodzeniem zjeść również na śniadanie.

 

Jaglane „risotto” z burakiem i kozim serem

  • kasza jaglana – 4 łyżki
  • duży burak
  • cebula, oliwa z oliwek,
  • świeży  tymianek,
  • ew. kawałek koziego sera, pestki słonecznika

Buraka owinąć w folię aluminiową, piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 1,5 h. Wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać kaszę i zalać wodą. Gotować do momentu, aż kasza będzie gotowa (ok. 15 min.). Pod koniec gotowania dodać pokrojonego, upieczonego buraka, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem (lub innymi ulubionymi ziołami). Potrawę przełożyć na talerz, dodając kawałki koziego sera i posypując pestkami słonecznika. Można dodatkowo udekorować świeżym tymiankiem i polać oliwą. 

 

Kasza jaglana to świetna baza do zrobienia śniadania, obiadu, kolacji, a nawet deseru - spróbujcie koniecznie!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO