KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Makaronowe zapiekanki w wersji wytrawnej i na słodko

Opublikowano 09.03.2018 r.
Makaron w towarzystwie różnych dodatków to świetny pomysł na pyszne i pełnowartościowe danie. Polecamy sprawdzone przepisy na makaronowe zapiekanki – dania łatwe, szybkie w przygotowaniu, a także niezwykle smaczne i pożywne. 

Zapiekanka makaronowa z warzywami 

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka margaryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • pół żółtej papryki,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 kulki sera mozzarella,
  • płaska łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Makaron gotujemy na al dente. Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy starty czosnek, następnie jeszcze łyżkę oliwy i pokrojone warzywa: paprykę (w paski), cukinię (w krążki). Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodajemy masło i smażymy warzywa przez około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilę gotujemy. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem i pieczemy około 20-25 minut w temp. 200 st. C.


Zapiekanka makaronowa z rybą

Składniki:

  • 200 g makaronu penne,
  • 2 filety z dorsza,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 szklanka mleka,
  • sok z cytryny,
  • 0,25 l niskoprocentowej śmietany,
  • sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szklanka startego żółtego sera,

Wykonanie:

Gotujemy makaron. Filety moczymy w wodzie z mlekiem (pół na pół) przez pół godziny. Następnie obsuszamy i skraplamy sokiem z cytryny. Paprykę kroimy w cienkie paski. Na dno naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem) kładziemy makaron. Filety oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron. Następnie układamy na makaron. Podsmażamy delikatnie paprykę i kładziemy ją później na rybę. Śmietanę mieszamy z odrobiną soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku, po czym zalewamy danie, na koniec posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 15 minut. 

Makaron zapiekany z owocami

Składniki:

  • 200 g ugotowanego makaronu świderki,
  • 2 jabłka, 
  • 2 banany,
  • garść rodzynek,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • odrobina cynamonu do smaku,
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 2 jajka.

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki, wykładamy na dnie wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Owoce posypujemy cukrem waniliowym, cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. Następnie kładziemy makaron, wymieszamy z rodzynkami i  żurawiną, później układamy banany pokrojone w krążki. Posypujemy resztą cukru waniliowego. Mleko mieszamy z żółtkami i zalewamy danie. Z białek ubijamy pianę i nakładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 min – aż piana się zapiecze. 

Smacznego!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO