KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Jak smacznie przyrządzić szpinak? Polecamy pomysłowe przepisy!

Opublikowano 12.03.2018 r.
Potrawy ze szpinakiem nie muszą być nudne i niesmaczne. Polecamy przepisy na pyszne dania, które są podstawą zdrowej diety. Pamietajmy, że szpinak jest bogatym źródłem witaminy C, E i B. Poza tym dostarcza naszemu organizmowi żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor. Warto więc wzbogacić swoje menu w szpinakowe potrawy. 

zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa

Składniki:

  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • śmietana kremówka,
  • ser feta 1 opakowanie,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Podsypujemy 1 łyżką mąki i jeszcze chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mrożony szpinak i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę delikatnie blendujemy, przed podaniem można doprawić ją śmietanką. Zupę można podać również z kawałkami sera feta.

Kotleciki szpinakowe

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pół szklanki bułki tartej,

Wykonanie:

Mrożony szpinak podsmażamy na maśle (aż wyparuje woda). Kiedy przestygnie, dodajemy jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, następnie formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Idealnie smakują z purée ziemniaczanym.

 

Tarta szpinakowa

tarta ze szpinakiem

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • szpinak mrożony 500 g,
  • 2 opakowania sera feta,
  • 2 żółtka.

Z mąki, masła, jajka, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno posiekany czosnek. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy zamrożony szpinak — smażymy do odparowania wody. Kiedy szpinak przestygnie, dodajemy żółtka, ser, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Farsz kładziemy na podpieczone ciasto. Ciasto wcześniej wykładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut (180 stopni C). Po nałożeniu farszu pieczemy jeszcze 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Szpinak nie gości w Twojej kuchni? Czas to zmienić! Wypróbuj nasze przepisy!

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO