KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Pieczarki polskim hitem eksportowym

Opublikowano 20.03.2018 r.
Lista polskich hitów eksportowych ciągle się wydłuża. Znajduje się na niej nie tylko mięso, zboża i mleko, ale także przetwory owocowo-warzywne, a nawet runo leśne. Kiszona kapusta, czy ogórki eksportowane są nie tylko do krajów Unii, ale także do Azji. Polski hit eksportowy to również marynowane pieczarki, którymi zajadają się Francuzi. 

Podczas VI Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego (15 marca - pisaliśmy o tym TUTAJ) podsumowano wyniki polskiego eksportu rolno-spożywczego. W porównaniu z 2016 r. wartość eksportu wzrosła o 12%, do 27,3 mld EUR. 

Produktowo polski eksport rolno-spożywczy jest bardzo zróżnicowany. Polska jest największym Unijnym producentem pieczarek, i jednocześnie ich światowym liderem eksportowym. Nic więc dziwnego, że sprzedajemy je niemal pod każdą postacią. Ogromną popularnością cieszą się marynowane pieczarki (uwielbiają je Francuzi), ale także patisony, kapusta kiszona czy ogórki. Co ciekawe - eksportujemy także coraz więcej przetworów z runa leśnego - grzyby, m.in. kurki, borowiki, a także jagody. 

Okazuje się, że zapotrzebowanie na tego typu produkty rośnie - nie tylko w krajach, gdzie konsumpcja grzybów jest obecna, ale także tam, gdzie są zupełnie nieznane. 

 

Źródło: Agrobiznes

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO