KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Rośnie eksport mięsa

Opublikowano 23.03.2018 r.
Od przystąpienia do Unii Europejskiej rośnie eksport mięsa z Polski. Pozwala to na utrzymanie czołowej pozycji wśród unijnych eksporterów tego asortymentu. Polska jest największym unijnym eksporterem drobiu, trzecim eksporterem wołowiny oraz piątym – wieprzowiny.

Eksport drobiu

W Polsce w 2017 r. odnotowano dalszy wzrost sprzedaży zagranicznej drobiu. Wpływ na to miało przede wszystkim utrzymanie przez Polskę konkurencyjności cenowej i jakościowej na rynku UE. W 2017 r. sprzedano za granicę blisko 1,4 mln ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 10% więcej niż przed rokiem i blisko dziesięciokrotnie więcej niż w 2004 r. Eksportowano głównie mięso drobiowe (92% wolumenu eksportu), w tym kurze (81% wolumenu eksportu mięsa) i indycze (16% eksportu mięsa) oraz niewielkie ilości przetworów drobiowych (6% wolumenu eksportu). Przychody uzyskane z eksportu drobiu wyniosły 2,2 mld EUR i były o 7% większe niż w 2016 r.

Wołowina

Wzrostowi eksportu wołowiny z Polski, podobnie jak w przypadku drobiu, sprzyja jej konkurencyjność cenowa na rynku unijnym. W 2017 r. z kraju wywieziono 483 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 11% więcej niż w 2016 r. i czterokrotnie więcej niż w roku akcesji. Wzrósł eksport mięsa (o 12%) i przetworów (o 5%), a zmalał żywca (o 24%). Przychody ze sprzedaży asortymentu wołowego i cielęcego wyniosły 1,5 mld EUR i były o 16% większe niż w 2016 r.

Wieprzowina

Eksport produktów wieprzowych z Polski w 2017 r. był stymulowany popytem zagranicznym, m.in. z krajów UE, USA oraz Kanady. Z Polski wywieziono 765 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 9% więcej niż przed rokiem oraz czterokrotnie więcej niż w 2004r. Wzrósł eksport mięsa, przetworów oraz żywca, zmalał natomiast wywóz tłuszczów. Łączne przychody z eksportu wieprzowiny wyniosły 1,6 mld EUR i były o 17% większe niż w 2016 r.

 

Źródło: KOWR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO