KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zakładom brakuje króliczego żywca

Opublikowano 31.03.2018 r.
Obserwujemy wzmożony przedświąteczny ruch na rynku krolików. Okazuje się, że coraz chętniej kupujemy to mięso na wielkanocne stoły. Mimo że hodowli przybywa, surowca wciąż brakuje. 

Żywca króliczego brakuje we wszystkich dużych ubojniach, ale także niewielkie firmy przetwórcze mają z tym problem. Intensywne poszukiwanie królików przez ubojnie, przed Świętami Wielkanocnymi, w ostatnich latach wciąż się powtarza. Niewątpliwie rośnie popyt na to mięso. Wpływa na to m.in. moda na zdrową żywność oraz powrót do wytwarzania tradycyjnych potraw samemu, np. pasztetu z królika. 

Rynek dynamicznie się rozwija. Przybywa ferm, ale już nie tych małych,a coraz częściej tych powyżej 50 samic, i to z przeznaczeniem na sprzedaż bezpośrednią. Dlatego zakładom może być coraz trudniej znaleźć surowiec. Firmy przetwórcze nie miały więc wyjścia i w tym sezonie podwyższyły stawki już na początku marca.

Kilogram żywca króliczego kosztuje obecnie od 8- 8,50 zł. W zeszłym roku o tej porze był o złotówkę tańszy.  

O rozrodzie królików i chowie królicząt pisaliśmy TUTAJ

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO