KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

W poszukiwaniu zdrowych źródeł węglowodanów

Opublikowano 12.04.2018 r.
Węglowodany to niezbędny element naszej diety, główne źródło energii dostarczanej do organizmu. Często jednak eliminujemy z jadłospisu źródła spożywanych przez nas węglowodanów z obawy przed  ich dużą kalorycznością. Czy jest to słuszne postępowanie? Dowiedzcie się więcej na temat zdrowych źródeł węglowodanów. 

Zmniejszanie ilości węglowodanów w diecie nie jest korzystne dla organizmu, gdyż pozbawiamy go źródła energii, bardziej optymalna będzie zmiana źródeł węglowodanów na zdrowsze, zawierające więcej substancji odżywczych. Poznajcie więc najlepsze źródła węglowodanów i dowiedzcie się dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

    1. Płatki owsiane to cenne źródło nie tylko węglowodanów ale także białek

Posiłek złożony z płatów owsianych, mleka lub jogurtu i owoców dostarcza niemal wszystkich potrzebnych organizmowi substancji odżywczych. Płatki owsiane są także wartościowym źródłem witamin z grupy B, magnezu, selenu, witaminy E, flawonoidów a także bogatym źródłem błonnika. Regularne jedzenie płatków owsianych reguluje pracę jelit, wpływa korzystnie na układ nerwowy. Płatki owsiane zawierają także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ważne dla  układu krążenia. Owies jest polecany również osobom odchudzającym się ze względu na niski indeks glikemiczny. 


    2. Nasiona roślin strączkowych

Są często włączane do diety jako zamienniki mięsa, posiadają bowiem sporo białka, jednak są również wartościowym źródłem węglowodanów. Zawierają dużo witamin i minerałów, dzięki czemu mają wysoką wartość odżywczą. Rośliny strączkowe są również bogatym źródłem błonnika, pomagają więc w regulacji pracy przewodu pokarmowego, obniżaną poziom cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi. 

    3. Pełnoziarniste pieczywo

To takie, które wypiekane jest z całego ziarna, jest to najzdrowszy typ pieczywa, ponieważ jest źródłem nie tylko węglowodanów ale także białka, witamin i minerałów. Z odpowiednimi dodatkami może więc stanowić pełnowartościowy, zdrowy posiłek.  

    4. Brązowy ryż

To nic innego jak ziarno niepozbawione zewnętrznej osłonki. Biały ryż, który częściej spotykamy w sklepach jest w procesie produkcji pozbawione zewnętrznej osłonki, aby wydłużyć czas jego przydatności do spożycia i skrócić czas gotowania. Ryż brązowy zawiera więcej substancji odżywczych – witamin z grupy B, witaminy E a także żelaza i kwasu foliowego. Przede wszystkim jednak posiada większą ilość błonnika, ma również niższy indeks glikemiczny, w porównaniu z ryżem białym. Oznacza to, że jego zjedzenie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i tym samym uwalniania dużej ilości insuliny. Brązowy ryż jest także źródłem tłuszczy nienasyconych oraz przeciwutleniaczy. 

    5. Kasza gryczana

To nie tylko źródło węglowodanów, ale także wielu substancji, które wpływają korzystnie na stan zdrowia. Regularne jedzenie nasion gryki obniża ciśnienie krwi i odkwasza organizm, a dzięki dużej zawartości potasu wpływa korzystnie na pracę serca. Duża ilość żelaza i kwasu foliowego sprawia, że kaszę gryczaną powinny koniecznie włączyć do diety osoby zmagające się z anemią. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, może więc być włączana do diety bezglutenowej osób chorujących na celiakię czy z nietolerancją glutenu lub alergią. 

Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany może się nieco różnić w zależności od stylu życia i wykonywanej pracy. Powinny one stanowić około 50 do 60% całkowitego dobowego zapotrzebowania energetycznego. Nadmierna redukcja ilości spożywanych węglowodanów jest niekorzystna, jeśli jest ich zbyt mało w diecie, mamy mało energii na codzienne aktywności i czujemy ciągły głód. Sprawia to że sięgamy po szybkie i najczęściej niezdrowe przekąski. Dbanie o prawidłową ilość cukrów złożonych w codziennym jadłospisie jest więc ważne, szczególnie dla osób odchudzających się. Pamiętajmy również, że węglowodany jako źródło energii najlepiej jest jeść w ciągu dnia kiedy potrzebujemy jej najwięcej. Wieczorem można ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów.

Węglowodany no najłatwiej dostępne źródło energii, większości z nas jednak kojarzą się z pustymi kaloriami i małą wartością odżywczą. Jedząc odpowiednie źródła węglowodanów, można jednak wpłynąć korzystnie na funkcjonowanie organizmu i poza energią dostarczyć wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych.  

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO