KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Produkty z mąki orkiszowej w naszej diecie

Opublikowano 20.04.2018 r.
Orkisz to jedna z najstarszych roślin uprawnych, stara odmiana pszenicy, którą uprawiano już od czasów starożytnych. Ziarno orkiszowe było głównym elementem diety Europejczyków od Starożytności aż do Średniowiecza. Wówczas uważano, że orkisz to pokarm dający siłę. Co zatem wyróżnia orkisz na tle innych zbóż? Czy warto jeść produkty wzbogacone o mąkę orkiszową?

Orkisz to ziarno zapomniane i nieuprawiane przez długi czas, dzięki temu nie zostało poddane wielu modyfikacjom, które dotyczyły pszenicy. Modyfikacje te przeprowadzano w celu zwiększenia plonu oraz odporności na choroby czy szkodniki. Ich skutkiem było niestety obniżenie wartości odżywczych ziarna. Z tego względu orkisz, jako odmianę starą, uznaje się za zdrowszą i zawierającą wiele cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Orkisz i produkty zawierające mąkę orkiszową są zatem zdrowszą alternatywą produktów pszennych. 

Znaną propagatorką i zwolenniczką orkiszu była żyjąca w XII w. zakonnica  św. Hildegarda z Bingen. Hildegarda uznawała ziarno orkiszu za środek nie tylko odżywczy, ale także leczniczy. To właśnie dzięki ponownemu odkryciu nauk Hildegardy ziarno orkiszowe powróciło do łask i jest ponownie stosowane do wypieku pieczywa. Według Hildegardy ziarno ma właściwości rozgrzewające, odżywcze, wzmacniające, wpływa korzystnie na krew, mięśnie oraz ogólne samopoczucie. O orkiszu w diecie św. Hildegardy i jej przepisach pisaliśmy TUTAJ. 

Co kryje w sobie ziarno orkiszu?

Na podstawie wielu badań naukowych wiemy coraz więcej na temat orkiszu. Badania wykazały, że orkisz zawiera około 30% więcej białka w porównaniu z klasyczną pszenicą, w ziarnach orkiszu znajdziemy także nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A i E, witaminy z grupy B, kwas foliowy a także minerały: żelazo, cynk, miedź i selen. Mąka orkiszowa jest również lepszym źródłem błonnika w porównaniu z mąką pszenną. Podobnie jak pszenica, orkisz zawiera gluten, dlatego jest niewskazany dla osób chorujących na celiakię czy nietolerancję glutenu. Trzeba jednak zauważyć, że gluten pochodzący z orkiszu jest lepiej tolerowany przez osoby cierpiące z powodu nadwrażliwości na gluten i alergii pokarmowych. 

Dlaczego mąka orkiszowa jest zdrowsza od pszennej?

Jedzenie produktów zawierających orkisz wpływa korzystnie na stan zdrowia – dzięki zawartości błonnika reguluje pracę przewodu pokarmowego, cykl wypróżnień i obniża ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Orkisz wpływa także korzystnie na poziom cholesterolu, polecany jest więc osobom zagrożonym chorobami serca oraz miażdżycą. Dzięki dużej zawartości żelaza polecany jest osobom chorującym na anemię i z niedoborami żelaza w diecie. Dzięki dużej wartości odżywczej i wysokiej zawartości witamin i minerałów orkisz jest polecany osobom będącym w czasie rekonwalescencji, dzieciom i starszym.

Spożywanie produktów z mąki orkiszowej wpływa także korzystnie na układ odpornościowy i ogólne samopoczucie. Jedzenie produktów orkiszowych jest także korzystne z punku widzenia urody, mąka zawiera bowiem kwas krzemowy, który wpływa korzystnie na zdrowie i wygląd skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie. 

Swoje korzystne właściwości orkisz zawdzięcza przede wszystkim ekologicznej hodowli, większość orkiszu pochodzi z produkcji ekologicznych. Jako roślina niemodyfikowana orkisz jest także bardziej odporny na warunki atmosferyczne, zwykle do jego hodowli nie stosuje się sztucznych nawozów lub stosuje się je w mniejszej ilości, zauważono bowiem, że przy intensywnym nawożeniu plony orkiszowe są mniejsze. 

Produkty orkiszowe

Wprowadzając orkisz do diety, najlepiej pamięć, aby produkty orkiszowe były produkowane z czystej mąki orkiszowej. Niektóre pieczywo czy produkty zbożowe zawierają jedynie domieszki orkiszu. Produkty z czystej mąki orkiszowej są jednak trudno dostępne, dlatego warto wypiekać własne pieczywo czy ciasta używając mąki orkiszowej. Produkty z orkiszu oraz kaszki czy kleiki można także podawać niemowlętom. 

Produkty orkiszowe coraz częściej goszczą na naszych stołach, jest to wynikiem większego zainteresowania produktami ekologicznymi. Orkisz stał się doskonałą alternatywą dla mąki pszennej, produkty zawierające mąkę orkiszową warto włączyć do diety przede wszystkim ze względu na wysoką wartość odżywczą i pozytywny wpływ na zdrowie. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO