KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Żywność ekologiczna pod kontrolą

Opublikowano 23.04.2018 r.
Parlament Europejski przyjął zmiany przepisów dotyczące żywności ekologicznej. Powinny one zapewnić wysoką jakość żywności ekologicznej oraz zwiększenie produkcji. Przepisy mają wejść w życie za trzy. 

Co zmieniają nowe przepisy?

Przede wszystkim producenci żywności ekologicznej będą poddawani bardziej rygorystycznym, corocznym kontrolom. Zmiany w prawie mają zapewnić także uczciwą konkurencję na rynku, ponieważ dostawcy z krajów trzecich będą musieli przestrzegać tych samych zasad, co wytwórcy z Unii.

Rolnicy będą też zobowiązani do zastosowania zestawu nowych środków w celu uniknięcia zanieczyszczenia. W przypadku podejrzenia obecności niedozwolonego pestycydu lub nawozu, produkt końcowy nie powinien być opatrzony oznakowaniem ekologicznym do czasu przeprowadzenia dalszych badań. 

Gospodarstwa produkujące zarówno żywność konwencjonalną, jak i ekologiczną, byłyby dozwolone pod warunkiem rozdzielenia tych dwóch rodzajów działalności rolniczej.

Nowe przepisy ułatwią też małym gospodarstwom zdobywanie certyfikatów ekologicznych.

 

Źródło: 1

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO