KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Olej palmowy - jak wpływa na organizm?

Opublikowano 24.05.2018 r.
Olej palmowy możemy znaleźć w składzie większości gotowych produktów i w żywności przetworzonej dostępnej w sklepach. Jego stosowanie w przemyśle spożywczym jest kontrowersyjne i budzi wiele emocji. Sprawdźmy, zatem jaki wpływ na nasz organizm ma olej palmowy?

Co to jest olej palmowy?

Olej palmowy pozyskuje się z miąższu owoców lub nasion palmy oleistej, czyli olejowca gwinejskiego. Produkt ten zdominował przemysł spożywczy ze względu na swoje właściwości – półstałą konsystencję oraz długi okres przydatności do spożycia, a także niską cenę. Rocznie produkuje się ponad 60 milionów ton tego tłuszczu.

Wyróżniamy trzy rodzaje olejów palmowych:

    • surowy olej palmowy o żółtym lub pomarańczowym zabarwieniu - ze względu na czerwoną barwę owoców, z których się go pozyskuje jest bogatym źródłem karotenoidów, zawiera także witaminę E, K, sole mineralne oraz fitosterole, a nawet koenzym Q10. Zawartość witaminy E i innych przeciwutleniaczy powoduje, że olej palmowy nie jełczeje przez dłuższy czas i ma długi okres przydatności. Olej palmowy naturalnie zawiera około 50% tłuszczów nasyconych, stąd wynika jego półstała konsystencja. Olej w tej postaci jest produktem zdrowym i całkowicie bezpiecznym dla zdrowia. Jeśli chcemy zaopatrzyć się w taki olej, warto sprawdzić czy pochodzi z upraw ekologicznych, niezagrażających środowisku naturalnemu.

    • Olej palmowy rafinowany nieutwardzony to produkt otrzymywany przez oczyszczenie surowego oleju. Rafinacja pozbawia produkt wielu substancji występujących naturalnie w oleju, przez co zmniejsza jego wartość odżywczą. 

    • Olej palmowy utwardzony poddawany jest procesowi uwodorniania, czyli utwardzania,  proces zachodzi w wysokiej temperaturze, z udziałem katalizatora i przebiega z wydzieleniem szkodliwych dla zdrowia kwasów tłuszczowych trans. 

Szkodliwość tłuszczów trans

Wpływ tłuszczów trans na organizm został dokładnie zbadany podczas licznych badań. Ich spożycie zwiększa poziom cholesterolu LDL, jednocześnie obniżając poziom korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL. Prowadzi to do zwiększenia ryzyka rozwinięcia się choroby wieńcowej, miażdżycy, a w konsekwencji wystąpienia zawału serca. Tłuszcze trans zmniejszają również elastyczność naczyń krwionośnych, co prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi i zwiększa ryzyko wystąpienia wylewu lub udaru. Zaobserwowano również, że regularne spożywanie tłuszczów trans, powoduje zwiększenie masy ciała przez przyrost tkanki tłuszczowej, głównie w obrębie brzucha, powodując niebezpieczną otyłość brzuszną. Udowodniono również, że tłuszcze te zmniejszają wrażliwość komórek naszego organizmu na insulinę, co znacznie podnosi ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Regularne spożywanie tłuszczów utwardzonych powoduje powstawanie stanów zapalnych, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, a nawet wpływa niekorzystnie na płodność. 

Tłuszcze trans w produktach spożywczych

Wiele produktów dostępnych w sklepach zawiera tłuszcze uwodornione zawierające kwasy tłuszczowe trans, głownie wynika to z dodawania do produktów utwardzonego oleju palmowego. Producenci żywności mają jednak obowiązek wyraźnego oznakowania produktów zawierających tłuszcze utwardzone przez umieszczenie informacji: „tłuszcz uwodorniony/utwardzony częściowo lub całkowici”, „tłuszcz roślinny utwardzony” lub „olej roślinny utwardzony”. Najczęściej tłuszcze tego rodzaju znajdziemy w margarynach, masłach czekoladowych, słodyczach, ciastach, chipsach i żywności fast-food, kawach 3 w 1, wszelkich produktach typu instant, zupach chińskich. Zdarza się jednak, że tłuszcze trans występują także w żywności, którą zwykle uważamy za zdrową np. w jogurtach czy batonach zbożowych lub płatkach śniadaniowych. Każdy produkt gotowy, może zawierać utwardzony olej palmowy. Warto więc dokładnie czytać etykiety i ograniczać ilość spożywanych tego typu tłuszczów do absolutnego minimum. Przyjmuje się, że bezpieczna dobowa dawka tłuszczów trans to 2 gramy.

Utwardzony olej palmowy jest bardzo często wykorzystywanym produktem przez producentów żywności. Prowadzi to do zbyt dużego spożycia tłuszczów trans przez konsumentów, co niesie za sobą negatywne skutki zdrowotne, a także społeczne. Argumenty te jednak nie trafiają do producentów żywności, dla których istotne są korzyści ekonomiczne i technologiczne, wynikające ze stosowania utwardzonego oleju palmowego. Warto więc samodzielnie zadbać o swoje zdrowie i ograniczyć ich spożywanie, wybierając odpowiednie produkty spożywcze. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO