KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Smacznie i zdrowo - relacja z Pomorskiego Pikniku Wieprzowego

Opublikowano 22.05.2018 r.
19 maja 2018 roku pod hasłem "Smacznie i zdrowo, czyli wieprzowina na naszym stole" odbył się Pomorski Piknik Wieprzowy.

Statystyczny Polak w ciągu roku zjada około 75 kilogramów mięsa. Z tego ponad połowa to wieprzowina, dlatego warto zadbać o to, aby była ona najwyższej jakości. Temu właśnie służył zorganizowany przez Pomorską Izbę Rolniczą Pomorski Piknik Wieprzowy - pod hasłem "Smacznie i zdrowo, czyli wieprzowina na naszym stole".

Goście, którzy tego dnia zdecydowali się odwiedzić Pomorskie Hurtowe Centrum Rolno-Spożywcze Renk w Gdańsku – gdzie  właśnie odbywała się impreza - na pewno nie odeszli stamtąd zawiedzieni. 

Mogli nie tylko skosztować regionalnych potraw sporządzonych na bazie mięsa wieprzowego przez gospodynie wiejskie, ale również dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat walorów smakowych wieprzowiny i nauczyć się, w jaki sposób zrobić ,,mięsne grzybki’’ czy też ,,żeberka Adama’’. Wszystko to okraszone było ludową muzyką i licznymi konkursami z atrakcyjnymi nagrodami, których tematem głównym była oczywiście wieprzowina. Dopisała zarówno pogada, jak i goście, organizatorzy mogą więc śmiało powiedzieć, że impreza była udana i zacząć przygotowywać się do jej kolejnej odsłony.

Zorganizowany przez PIR piknik był częścią cyklu, prowadzonej przez samorząd rolniczy ogólnopolskiej kampanii promocyjnej, której celem jest reklamowanie wyrobów mięsnych, wędlin i przetworów na bazie wieprzowiny ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów wysokiej jakości, produkowanych w oparciu o gwarantowane unijne i krajowe systemy jakości, z zastosowaniem tradycyjnych metod produkcji. 

Celem kampanii jest także zwrócenie uwagi konsumentów, na istotę właściwego i zdrowego odżywiania, oraz rolę mięsa wieprzowego w diecie człowieka. Organizacja imprezy została sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

 

 

Źródło: PIR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO