KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
22 maja 2018

Wszystko, co należy wiedzieć o fermowej hodowli kaczek

W Polsce w hodowli drobiu zdecydowanie przeważają kury nioski i kurczaki, dopiero w następnej kolejności są kaczki, indyki i gęsi. Fermowa hodowla kaczek wynosi około 3 mln sztuk rocznie, przy czym najwięcej takich ferm znajduje się w województwie wielkopolskim, świętokrzyskim i mazowieckim. Wielu rolników i innych osób utrzymuje też kaczki dla prywatnych potrzeb. Sprawdźmy zatem, co należy wiedzieć o fermowej hodowli kaczek.

Hodowla kaczek – typy użytkowe, rasy i mieszańce 

W hodowli kaczek, zależnie od potrzeb wytworzono 4 typy użytkowe:

    1. kaczki mięsne – np. kaczki rasy Rouen, gatunek idealny do tuczu z powodu szybkiego przyrostu, kaczki są lepiej umięśnione i dobrze wykorzystują pasze, w tym pastwiska i zbiorniki wodne, przy czym długość ich tuczu zależy od cech danej rasy i systemu chowu;
    2. nieśne – np. biegus indyjski i khaki Campbell, w Polsce nie ma hodowli typowo nieśnych, które są praktykowane głównie w Azji (na jaja spożywcze);
    3. ogólnoużytkowe – zwykle jest to dwukierunkowe użytkowanie, np. kaczki rasy pekin i kaczki piżmowe, obie te rasy mają dobrą mięsność i wysoką nieśność;
    4. ozdobne – np. kaczka mandarynka, zwykle hodowle takie prowadzą gospodarstwa agroturystyczne, farmy ekologiczne, ogrody zoologiczne.

W Polsce prowadzi się głównie hodowle mięsne i zarodowo-lęgowe do odnowy populacji, przy czym materiał do produkcji kaczych brojlerów mięsnych stanowią u nas zwykle mieszańce międzyrodowe i/lub międzyrasowe kaczek piżmowych i pekin. Brojlerami mięsnymi są zwykle tzw. mulardy, czyli osobniki powstałe z krzyżówki samca kaczora piżmowego z kaczką rasy pekin.

Systemy chowu w hodowli kaczek w Polsce są następujące:

    • chów ekstensywny – tanie utrzymanie przydomowe, ekologiczne, w niewielkich stadkach (kaczęta są zwykle kupowane z zakładów wylęgowych, a na 1 samca przypada 5 kaczek) żywionych resztkami kuchennymi, roślinami okopowymi i zbożami, z wykorzystaniem pasienia na nieużytkach, pastwiskach i lokalnych zbiornikach wodnych. System ten nie jest praco- i czasochłonny oraz nie wymaga sporych nakładów finansowych.

    • chów półintensywny – chów podzielony na dwa etapy, z których pierwszy to intensywna produkcja brojlerów mięsnych w budynkach, trwająca 3 tyg. Drugi etap odbywa się po przeniesieniu na ograniczone wybiegi z wiatami osłaniającymi przed złymi warunkami środowiska. Taki system gwarantuje najlepsze wyniki produkcji kaczych brojlerów mięsnych, które w 8 tyg. osiągają do 3 kg;

    • chów intensywny – wyłącznie intensywna produkcja brojlerów mięsnych w budynkach, trwająca do samego końca tuczu, w Polsce rzadko praktykowana, jako mniej opłacalna i niezdrowa;

    • chów z wykorzystaniem zbiorników wodnych – hodowla od początku na wybiegach z wolnym dostępem do sadzawek, stawów rybnych itp. Ptaki żerują też naturalnie na roślinności wodnej tych zbiorników. System utrzymania daje bardzo dobre przyrosty, wysoką nieśność i dobrą wylęgowość, przy niskich nakładach pracy.

Hodowla kaczek – pomieszczenia i warunki utrzymania

Budynki do odchowu kacząt muszą posiadać okna, a starsze kaczki potrzebują też wybiegi. Na noc najlepiej mieć zamontowane sztuczne oświetlenie, ponieważ są to ptaki ogólnie bardzo płochliwe w ciemnościach (np. słabe lampy o świetle niebieskim lub białym). Ściółka musi być bardzo chłonna (np. słoma, wióry) i trzeba ją dościelać w miarę brudzenia. W wychowalniach należy utrzymywać temperaturę ok. 18°C, a w czasie wylęgu (sztuczny promiennik światła czyli tzw. elektryczna kwoka) ok. 30°C. Potem urządzenie stopniowo podnosi się do góry, zmniejszając temperaturę wraz z wiekiem ptaków.

Niezwykle ważna jest też prawidłowo działająca wentylacja (grawitacyjna lub mechaniczna), której zadaniem jest skuteczne usuwanie wilgoci (wilgotność w kaczniku ma mieć poziom 60-70%) i szkodliwych gazów (np. amoniak). Opłacalność hodowli kaczek zwiększa też montaż nowoczesnych urządzeń do obsługi kacznika, ponieważ znacząco obniżają kosztowne nakłady pracy. Kaczniki służące do produkcji jaj wylęgowych muszą też mieć wstawione gniazda, przy czym 1 gniazdo 40x50 cm wielkości przypadają 3-4 kaczki. Zbyt mała liczba gniazd spowoduje, że samice będą znosić jaja na ściółce. Po zakończeniu odchowu należy wymienić całą starą ściółkę na nową, dokładnie myjąc i dezynfekując podłogę.

Hodowla kaczek – odżywianie i woda

Żywienie kaczek zależy od rasy, wieku, typu użytkowego i systemu chowu. Dieta kaczek obejmuje: ziarna zbóż i motylkowatych, śruty poekstrakcyjne, zielonki, siano z traw i ziół, pasze odzwierzęce oraz rośliny wodne (jeśli jest to możliwe, np. rzęsa wodna, moczarka kanadyjska). W systemie fermowym żywi się paszami (mieszankami) pełnoporcjowymi, a w systemie przyzagrodowym paszami gospodarskimi i resztkami kuchennymi (do woli lub w ograniczonych ilościach). Mieszanki pełnoporcjowe są najlepiej zbilansowane w zakresie białka, energii, witamin i minerałów niezbędnych dla każdej grupy technologicznej. Kaczki też muszą mieć dużo wody do picia i chlapania się.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie