KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Truskawkowe szaleństwo - pomysły na pyszne desery

Opublikowano 10.06.2021 r.
Truskawki to jedne z naszych ulubionych owoców, na które czekamy z utęsknieniem. Są pyszne, zdrowe i zwiastują nadchodzące lato. Rewelacyjnie sprawdzają się jako składnik pysznych deserów, dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka świetnych przepisów. Wypróbujcie koniecznie – truskawkowe szaleństwo trwa!

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki oprócz walorów smakowych, posiadają też cenne witaminy: C (więcej niż owoce cytrusowe!), A, witaminy z grupy B i PP. Poza tym są źródłem m.in. magnezu, potasu, wapnia, żelaza, błonnika i kwasu foliowego. Samo zdrowie!


Błyskawiczne ciasto z truskawkami 

Składniki:

  • 7 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka oleju, 
  • i oczywiście świeże truskawki ;-)

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy, dodajemy olej i dokładnie mieszamy.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 min. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Lekkie, puszyste i pyszne!

 

Bajkowa tarta truskawkowa

Składniki ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 50 g cukru pudru.

Krem:

  • 1 budyń waniliowy,
  • pół kostki masła.

Przesiać mąkę, dodać cukier, posiekane masło i żółtka. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć formę. Pieczemy w temp. 200 st. C przez około 15 minut. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przestudzeniu dodajemy do niego masło i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Następnie wykładamy na wystudzoną tartę i dekorujemy świeżymi truskawkami. 

 

Deser z nasionami chia i truskawkami

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia,
  • szklanka mleka,
  • łyżeczka miodu,
  • truskawki.

Nasiona chia zalewamy mlekiem, mieszamy, dosładzamy miodem (ale niekoniecznie) i odstawiamy do zgęstnienia (na kilkanaście minut). Dodajemy pokrojone na połówki truskawki i zajadamy ze smakiem. Warto dodać, że maleńkie nasionka chia to bogactwo błonnika. 

 

Truskawki z mascarpone

Składniki:

  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 200 g śmietany kremówki,
  • kilka herbatników, biszkoptów lub ciasteczek amaretti,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • ew. likier kawowy,
  • truskawki,
  • świeże listki mięty do dekoracji.

Wykonanie:

Śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy serek mascarpone, cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. W pucharkach układamy pokruszone herbatniki (można delikatnie polać je likierem kawowym), następnie warstwę kremu i owoce – ale pycha! Deser najlepiej smakuje schłodzony.


Domowy sorbet z truskawek

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 1 szkl. wody.

Wodę gotujemy z cukrem do momentu powstania syropu. Odstawiamy do przestudzenia. Truskawki blendujemy i łączymy z syropem. Przekładamy do foremki i wstawiamy do zamrażarki na 5-6 godzin (po 2 godz. trzeba przemieszać lody). Idealny deser na upalne dni!

 

A jaki jest Wasz ulubiony deser z truskawkami w roli głównej?

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO