KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Wanilia - słodki sekret zdrowia i urody

Opublikowano 28.05.2018 r.
O wanilii można powiedzieć, że to przyprawa, która leczy. Niezwykle aromatyczna, o ciekawym, intensywnym smaku, można ją dodawać do dań zarówno słodkich, jak i słonych. Co ciekawe - z wanilii przygotujesz też domowe leki, które mogą być skutecznym remedium na wiele codziennych dolegliwości oraz kosmetyki do pielęgnacji skóry.

Wanilia wanilii nierówna 

Wanilię zazwyczaj kojarzymy z cukrem waniliowym oraz aromatem, które dodajemy do domowych wypieków. Często także na sklepowych półkach można znaleźć desery o smaku waniliowym. Niestet,y produkty te mają niewiele wspólnego z prawdziwą wanilią. Zwykle zawierają bowiem sztuczny aromat, który rożni się smakiem od prawdziwej wanilii. Zarówno cukier, jak i olejek zawierają sztuczny aromat wanilinowy, otrzymywany przemysłowo na drodze syntezy. Aby poznać prawdziwy smak wanilii, trzeba zaopatrzyć się w strąki, które można dodawać bezpośrednio do ciast i innych potraw oraz przetwarzać w różny sposób. 

Właściwą przyprawą pozyskiwaną z wanilii płaskolistnej są jej owoce, które zbierane są zanim dojrzeją. Następnie poddaje się je fermentacji, w trakcie której wanilia nabiera charakterystycznego aromatu oraz brązowego koloru. Co ciekawe - podczas zbioru strąki są zielone i nie wydzielają charakterystycznego, słodkiego aromatu.

Wanilia na dobry nastrój   

Wanilia to przyprawa, która wpływa na ogólne samopoczucie – poprawia nastrój, usuwa zmęczenie, łagodzi stres oraz objawy depresji. Ułatwia również zasypianie, łagodzi stany lękowe i strach. Lecznicze dawki wanilii są więc polecane osobom narażonym na długotrwały stres, przemęczonym, zarówno fizycznie, jak i psychicznie oraz zmagającym się z zaburzeniami snu. 

Właściwości wanilii

Wanilia jest źródłem przeciwutleniaczy, usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia komórek, chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Jest to także produkt często stosowany przez osoby odchudzające się,  wanilia zmniejsza bowiem uczucie głodu i wzmaga uczucie sytości. Takie działanie wanilii zostało również potwierdzone badaniami, które przeprowadzono w Wielkiej Brytanii. W czasie badania uczestnikom naklejano plaster wydzielający zapach naturalnej wanilii, osoby te schudły średnio 2 kg w czasie miesiąca bez stosowania żadnej diety. Spadek wagi u osób badanych nastąpił dzięki zmniejszaniu uczuciu głodu i przyjmowania mniejszej ilości kalorii w ciągu dnia. Wanilia wpływa również korzystnie na procesy trawienia, poprawiając wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia. 

Wanilia w kosmetyce

Wanilia wykorzystywana jest również w kosmetyce, najczęściej w postaci olejku waniliowego, który wpływa na skórę nawilżająco, regenerująco oraz ujędrniająco. Poza tym łagodzi podrażnienia, jest więc szczególnie polecana do skóry wrażliwej i suchej. Olejek wykorzystywany jest również w aromaterapii, w łagodzeniu stresu, stanów lękowych i w leczeniu bezsenności. Olejkiem waniliowym można więc skropić pościel, kiedy mamy trudności w zaśnięciu.

Zastosowanie wanilii

Wanilia jest rośliną całkowicie bezpieczną w stosowaniu, zarówno w kuchni, w aromaterapii, a także podczas stosowania dawek leczniczych. Substancje w niej zawarte nie wykazują działania uzależniającego, dlatego można je stosować przez dłuższy czas. 

Wanilię można stosować pod różnymi postaciami, najbardziej popularna jest naturalna wanilia dostępna w postaci lasek. Są to całe strąki, czyli owoce wanilii, zbierane przed dojrzewaniem i poddawane procesowi fermentacji. Najczęściej do przyprawiania dań stosuje się miąższ wanilii, czyli jej nasiona. Wanilia jest również dostępna w postaci zmielonych strąków.  Można też przygotować z niej samodzielnie ekstrakt – wystarczy pokrojoną laskę zalać kilkoma łyżkami spirytusu, po kilku dniach alkohol nabierze intensywnego koloru oraz smaku i aromatu wanilii. Używając nasion wanilii i brązowego cukru można także przygotować doskonałej jakości cukier waniliowy. 

Wanilia to niezwykła przyprawa, która nie tylko podnosi walory smakowe dań, ale także wykazuje właściwości lecznicze. Pamietajmy jednak, aby zawsze wybierać naturalną wanilię i samodzielnie przygotowywać z niej przetwory oraz ekstrakty, będziemy mieć wówczas pewność, że stosujemy prawdziwą wanilię, a nie jej tańsze, syntetyczne odpowiedniki. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO