KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Polska żywność zdrowa i bezpieczna

Opublikowano 02.08.2018 r.
Takie wnioski płyną z najnowszego raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Źywności EFSA. 

Zgodnie z przepisami wszyscy producenci żywności powinni przestrzegać zasad integrowanej ochrony roślin, co oznacza, że pierwszeństwo mają środki niechemiczne. Wielu rolników idzie jeszcze dalej i wysoką jakość produktów, szczególnie owoców i warzyw, stara się potwierdzić odpowiednimi certyfikatami. Najczęściej są to rolnicy, którzy sprzedają swoje produkty do sieci handlowych lub na eksport. Koszt certyfikatu Global Gap to około 5 000zł. Trzeba przeszkolić pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy i bardzo rozważnie stosować środki ochrony roślin. 

Nad bezpieczeństwem żywności w Polsce czuwa wiele instytucji. Kontrole przeprowadza także Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Wyniki ostatnich badań są korzystne zarówno dla producentów, jak i konsumentów. 48% przebadanych w Polsce próbek nie zawierało żadnych pozostałości, a 49% zawierało ich śladowe ilości. 

Eksperci przypominają jednak, że środki ochrony roślin trzeba stosować odpowiedzialnie i bezpiecznie, a więc zgodnie z etykietą. 

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO