KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Rolnictwo ekologiczne w praktyce

Opublikowano 09.08.2018 r.
W dniach 2–6 lipca rolnicy z naszego województwa odwiedzili rolników ekologicznych z województwa świętokrzyskiego oraz Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Poniżej relacja z wyjazdu studyjnego „Od pola do stołu – promocja dobrych praktyk w przetwórstwie i rolnictwie ekologicznym”.

Dzień 1 – Puławy

Pierwszego dnia odwiedziliśmy Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Wyjazd zaczęliśmy od teoretycznego wprowadzenia, którego dokonał dr Krzysztof Jończyk, pracownik IUNG w Puławach. Podczas wykładów poruszone zostały zagadnienia związane z agrotechniką w gospodarstwach ekologicznych. Poznaliśmy główne problemy, z jakimi spotykają się rolnicy ekologiczni na co dzień prowadząc produkcję roślinną. Płodozmian, dobór odmian, żyzność gleby, zarządzanie składnikami pokarmowymi, ochrona roślin przed szkodnikami, chorobami  i chwastami... to tylko niektóre zagadnienia poruszane podczas wykładów. Nie zabrakło również wykładu pn. „Skutki środowiskowe gospodarowania w różnych systemach produkcji rolniczej”, który jednocześnie był wprowadzeniem do zajęć praktycznych na poletkach doświadczalnych prowadzonych przez IUNG w Puławach.

Na zakończenie poruszyliśmy temat „Barier rozwoju rolnictwa ekologicznego” poprowadzony przez Agnieszkę Dobosz-Idzik z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. 
Na koniec dnia, po dyskusji, postawiono pytania, na które odpowiedzi poszukiwaliśmy w kolejnych dniach wyjazdu studyjnego.

Dzień 2 – Puławy, okolice Sandomierza

Drugi dzień wyjazdu studyjnego uczestnicy zaczęli od wizyty w Osinach, gospodarstwie demonstracyjnym należącym do IUNG w Puławach. Wiedzę teoretyczną, zdobytą poprzedniego dnia na wykładach, rolnicy mogli zweryfikować w terenie. Zajęcia praktyczne zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem rolników, świadczą o tym niekończące się pytania na temat agrotechniki, nawożenia oraz ochrony upraw. Ciekawym doświadczeniem była możliwość porównania trzech systemów jakości produkcji: ekologicznego, integrowanego oraz konwencjonalnego. Rolnicy mogli porównać te same gatunki roślin uprawiane w wymienionych wyżej systemach produkcji rolniczej oraz w monokulturze. Jako ciekawostkę należy podkreślić, że uprawy prowadzone są w tych systemach od 24 lat.

Po wizycie w Osinach uczestnicy wyjazdu udali się z wizytą do gospodarstwa państwa Krzysztofa i Marianny Bednarzów z gminy Lipnik. Rolnicy prowadzą gospodarstwo ekologiczne od 1999 roku, są ludźmi z ogromnym doświadczeniem oraz wielką pasją. Pola uprawne, na których uprawiają, głównie warzywa (papryka, jarmuż, kapusta, marchew, pomidor, seler, por, burak ćwikłowy) oraz sad owocowy (jabłonie) wyhodowane z własnego materiału nasiennego zrobiły ogromne wrażenie na uczestnikach wyjazdu. Uprawy warzywne, które wymagają ogromnej ilości pracy i wiedzy prezentowały się znakomicie, a pytaniom zadawanym państwu Bednarzom nie było końca.

Dzień 3 – okolice Sandomierza

Trzeciego dnia wyjazdu studyjnego  uczestnicy odwiedzili Inkubator Przetwórczy w Dwikozach, który powstał z inicjatywy Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu. Pan Piotr Korpysz zapoznał uczestników z celami, które przyświecają Fundacji oraz z realizowanymi licznie zadaniami. 

Głównym celem Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości jest tworzenie lepszej przyszłości regionu inicjując i wspierając rozwój przedsiębiorczości i aktywności tak ważnej dla poprawy jakości życia mieszkańców wsi. Uczestnicy poznali historię powstania Inkubatora Przetwórczego oraz zasady funkcjonowania tego miejsca. Inkubator powstał m.in. po to, by dać możliwość przetestowania rolnikom i sadownikom czy przetwórstwo produktów wytworzonych w gospodarstwie jest formą satysfakcjonującą finansowo. Rolnik próbujący swych sił w przetwórstwie i korzystający z Inkubatora nie musi inwestować środków finansowych na zakup sprzętu, a zdobywa doświadczenie w przetwórstwie oraz rozpoznaje możliwości rynku zbytu wytworzonych produktów. Podczas wizyty uczestnicy wzięli udział w pełnym procesie produkcji dżemu. Efektem spotkania w Inkubatorze było wyprodukowanie smacznego dżemu morelowego. Na zakończenie całego procesu produkcyjnego każdy uczestnik otrzymał słoiczek tego przysmaku do domu.

Dzień 4 – okolice Sandomierza

Przedostatni dzień wyjazdu studyjnego zaczęliśmy od wizyty w Winnicy Król w miejscowości Radoszki, należącej do Wojciecha Króla. Właściciel winnicy okazał się niesamowitym pasjonatem wina i wszystkiego co się wiąże z procesem produkcji tego trunku, począwszy od wyboru odmiany, wyboru najlepszego miejsca na założenie plantacji, prowadzenia plantacji, metody zbioru, aż po uzyskanie końcowego produktu oraz jego przechowywanie. Oprócz tak potrzebnej wiedzy praktycznej właściciel winnicy posiada również gruntowne wykształcenie w tym zakresie, mianowicie jest enologiem z tytułem doktora. Dla uczestników wyjazdu ważnym faktem było to, że plantacja jest prowadzona w systemie rolnictwa ekologicznego, który jest systemem trudnym, pracochłonnym, ale za to daje najlepsze z możliwych produktów. Oprócz wyjątkowo ciekawych informacji nt. winnicy i wina właściciel opowiedział nam o bogatej historii regionu, jak i o swoich przodkach, którzy mieli duży wpływ na rozwój i charakter okolicy. Uczestnicy niechętnie opuszczali sandomierskie wzgórza, gdyż właściciel przygotował degustację wina białego i czerwonego oraz herbatki z liści winorośli właściwej (Vitis vinifera) odmian chardonnay, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, które mają ogromne ilości antyoksydantów. 

Drugim miejscem odwiedzonym tego dnia była Winnica Sandomierska należąca do Marcelego Małkiewicza w miejscowości Góry Wysokie. W winnicy zostaliśmy zapoznani z historią powstania tego miejsca, z technologią uprawy winorośli oraz z procesem powstawania różnych gatunków wina. Uczestniczy zobaczyli urządzenia służące do produkcji tego trunku oraz degustowali ser, miód oraz wino różowe. 

Ten dzień zakończyliśmy pyszną szarlotką po sandomiersku przygotowaną przez właścicieli „Willa Dzika Róża” z miejscowości Kamień Łukawski podziwiając z punktu widokowego starorzecze Wisły oraz urokliwą okolicę Sandomierza.

Dzień 5 – okolice Sandomierza

Ostatni dzień wyjazdu studyjnego był równie intensywny, jak wszystkie poprzednie dni. 
Tego dnia uczestnicy odwiedzili 3 gospodarstwa ekologiczne z długim stażem w rolnictwie ekologicznym oraz o bardzo szerokim przekroju produkcji. Pierwsze gospodarstwo należało do Piotra Laska z miejscowości Kurów. Rolnik prowadzi gospodarstwo w systemie rolnictwa ekologicznego od 1999 roku, uprawia około 60 gatunków roślin. Oprócz uprawy warzyw, rolnik specjalizuje się w uprawie roślin sadowniczych. Właściciel gospodarstwa jest zrzeszony w Stowarzyszeniu „Grupa od Rolnika” i realizuje bezpośrednią sprzedaż swoich produktów w formie tzw. „Paczki od Rolnika”

Drugie gospodarstwo należące do Konrada Lipińskiego z miejscowości Bogoria pokazało szeroki przekrój upraw, począwszy od zbóż, warzyw, ziół po owoce miękkie i sady. Ciekawą kwestią jest uprawa jarmużu, gdzie rolnik znalazł odbiorcę, który poddaje produkt procesowi liofilizacji.

Trzecie gospodarstwo Bogdana Chary zaprezentowało swoją szeroką ofertę w postaci uprawy zbóż, w tym dawnych odmian (orkisz, płaskurka, samopsza), prosa, gryki, ziemniaków, wyki, lnianki, lnu, amarantusa oraz całej gamy warzyw oraz owoców na gruntach ornych i w przydomowym sadzie. Wszystkie pozyskiwane surowce począwszy od zbóż, po warzywa aż do owoców są w gospodarstwie przetwarzane, co daje możliwość zapewnienia stabilnego dochodu.

W efekcie całego przedsięwzięcia, jakim był wyjazd studyjny „Od pola do stołu” uczestnicy zyskali wiedzę praktyczną z zakresu prowadzenia gospodarstwa w systemie rolnictwa ekologicznego począwszy od teorii po praktykę. Wymiana doświadczeń, obserwacji i radzenia sobie z problemami w rolnictwie ekologicznym to ważny element wyjazdu, który pozwoli na usprawnienie produkcji ekologicznej w ekogospodarstwach naszego województwa. Rolnicy z naszego województwa, szczególnie Ci, którzy zaczynają dopiero przygodę z rolnictwem ekologicznym utwierdzili się w przekonaniu, że warto dalej podążać w kierunku zdrowego i odpowiedzialnego rolnictwa, a rolnicy konwencjonalni z pewnością poważnie rozważą przestawienie swoich gospodarstw na ekologiczny system produkcji.

 

 

kontakt1.jpg
Grażyna Mikołajewska
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO