KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Przeciery, dipy, sałatki i kiszonki - czyli najlepsze przetwory z pomidorów

Opublikowano 02.08.2021 r.
Sezon na pomidory właśnie się zaczyna – to najlepszy czas, żeby przygotować z nich pyszne przetwory na zimę. Poznaj nasze przepisy i zainspiruj się!

przetwory z pomidorów

Kiszone pomidorki koktajlowe

Składniki:

  • 1 kg pomidorów koktajlowych
  • 5 ząbków czosnku
  • koper (baldachy i łodygi)
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 3 cm kawałek świeżego chrzanu
  • kilka liści wiśni

Zalewa: na jeden litr wody 3/4 łyżki soli.

Do wyparzonego słoika wkładamy pomidorki, czosnek, chrzan, koper i pozostałe przyprawy. Wodę do kiszenia należy zagotować, dodać sól, rozmieszać i zalać nią pomidory. Zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. Po tym czasie można przenieść do piwnicy.

 

Przecier pomidorowy na zimę

przecier pomidorowy

Składniki:

  • 4 kg pomidorów,
  • 15 listków świeżej bazylii,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2 listki laurowe,
  • pieprz mielony,
  • sól,
  • cukier,
  • olej.

Wykonanie:

Pomidory trzeba sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Bazylię kroimy na cieniutkie paseczki. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, pieprz, sól i cukier do smaku. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 2 godziny. Gotowy przecier przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Na wierzch można wlać po łyżce oleju i szczelnie zamknąć. Słoiki pasteryzujemy przez około 15 minut.

Dip pomidorowy

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki czarnych oliwek.

Wykonanie:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Czosnek drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oleju. Do czosnku dodajemy pomidory, igiełki rozmarynu, cukier, sól i pieprz. Gotujemy całość na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki. Dip możemy przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

Sałatka z zielonych pomidorów

sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:

  • 2 kg zielonych pomidorów,
  • 3 łyżki soli,
  • 2,5 szkl. octu,
  • 6 szkl. wody,
  • 6-7 łyżek cukru,
  • 1,5 gorczycy białej,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 5 listków laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego.

Wykonanie:

Pomidory myjemy, kroimy w plastry o grubości 1 cm. Wkładamy do miski, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Następnie zlewamy sok z pomidorów. Na spód słoików wkładamy gorczycę, ziarenka pieprzu, po listku laurowym i 2 ziarenka ziela angielskiego. Następnie układamy pomidory. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i ocet. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Zagotowaną marynatą zalewamy słoiki i szczelnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy przez około 25 minut.

 

Przepisy na przetwory z pomidorów pochodzą z książki Domowe przetwory. Znajdziecie w niej mnóstwo kulinarnych inspiracji z warzywami i owocami w roli głównej. Polecamy!

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO