KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Dlaczego warto jeść pestki słonecznika?

Opublikowano 18.08.2018 r.
Słonecznik to piękna roślina, która na stałe wpisała się w polski, letni krajobraz. Słoneczniki mamy na polach, w ogródkach, na działkach, ale pełnią nie tylko funkcję ozdobną. Warto pamiętać, że pestki słonecznika są bardzo zdrowe i należy włączyć je do swojej diety. Sprawdźmy, co dokładnie kryje się w tych małych nasionkach. 

Właściwości zdrowotne słonecznika

Słonecznik to roślina, która przywędrowała do nas z Ameryki Północnej – dziś jest bardzo chętnie uprawiana przez rolników i ogrodników. Nasiona słonecznika są głównie wykorzystywane do produkcji oleju słonecznikowego. Zachęcamy jednak, aby włączyć je także do swojego jadłospisu, a wszystko dla zdrowia, a nawet urody. 

Pestki słonecznika to bogactwo aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym są źródłem wielu cennych witamin: E, A, D oraz z grupy B. W tych małych ziarenkach znajdziemy także żelazo, potas, magnez, cynk i wapń. 

  • Wzmacniają kondycję skóry

Pestki słonecznika dzięki zawartości witamin A, E, B oraz cynku wpływają na poprawę wyglądu cery. Takie słonecznikowe wsparcie szczególnie przyda się osobom, które zmagają się z trądzikiem.

  • Na dobre trawienie

Nasionka słonecznika mają sporą zawartość błonnika, dzięki czemu regulują pracę układu pokarmowego.

  • Wspomagają układ nerwowy

W pestkach słonecznika znajdziemy magnez, potas oraz witaminy z grupy B, które mają wpływ na nasze dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Słonecznik to także źródło kwasu foliowego, dlatego jego pestki mogą z powodzeniem znaleźć się w diecie kobiet w ciąży. 

  • Chronią przed chorobami serca

Magnez, potas i witamina E są niezbędne do prawidłowej pracy serca – a te cenne składniki mają właśnie pestki słonecznika. Poza tym wykazują działanie obniżające poziom złego cholesterolu.

  • Chronią przed rozwojem nowotworów

Pestki posiadają fitosterole oraz kwas foliowy, które hamują powstawanie wolnych rodników, działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.

  • Wsparcie dla tarczycy

W nasionach słonecznika znajdziemy również selen, pierwiastek ten pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. 

 

Teraz słoneczniki mamy dosłownie na wyciągnięcie ręki, takie świeże pestki będą najlepsze. Poza sezonem, można także kupić pestki w paczkach, powinniśmy jednak zwracać uwagę, aby były one niesolone i niełuskane (wtedy zachowują więcej cennych właściwości). Wystarczy zjeść małą garść ziarenek dziennie.

 

Zobacz również:

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO