KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Co sprzyja szkodnikom na plantacjach warzyw?

Opublikowano 30.05.2021 r.
Zwykle uprawy warzywne rosną wspaniale, jednak czasem mimo starań spotykamy szkodniki w ogrodzie, cieplarni i na polu. Trudno je zauważyć, a gdy tylko monitoring je wykaże, należy jak najszybciej wyeliminować. Co jednak może im sprzyjać i jak najskuteczniej likwidować szkodniki plantacji warzywnych?

1. Przede wszystkim uprawy warzywne trzeba regularnie monitorować

Już wczesne etapy wzrostu roślin decydują o powodzeniu upraw. Niezależnie od tego, czy dopiero wysiewamy nasiona, czy pracujemy już nad startującymi uprawami, trzeba zapewnić roślinom wystarczającą ilość światła słonecznego, wody, pokarmu i ochrony. Brak jakiegokolwiek z tych elementów opieki spowoduje stres roślin, czyniąc je bardziej podatnymi na choroby i szkodniki plantacji warzywnych. We wczesnych stadiach wzrostu sadzonki warzyw są w sposób szczególny narażone na ryzyko nadmiernego podlewania, przesuszenia, czy niedoboru światła. Niezaprawianie nasion przyciąga szkodniki jeszcze zanim zdołają one wykiełkować. Zbytnia wilgoć inicjuje choroby grzybowe, osłabienie roślin, zahamowanie ich wzrostu oraz ataki innych chorób i szkodników. Szkodniki i grzyby powodują uszkodzenie tkanek roślin i szybko przenoszą się na inne warzywa. Rozprzestrzenianiu się szkodników sprzyjają też braki stosowania prewencyjnych zabiegów herbicydowych, zarastanie chwastami, nieużywanie sterylnej gleby podczas siewu, czy brak ochrony za pomocą osłony foliowej lub flizelinowej, co ogranicza też przenikanie szkodników do podatnych i nowych upraw.

2. Szkodliwe jest też przenawożenie

Kiedy warzywa słabną, powszechną reakcją jest podanie im nawozu, np. azotowego. Jednak działanie azotu zazwyczaj powoduje, że nowe pędy zaczynają rosnąć dwa razy szybciej, niż w cyklu naturalnym. Liście stają się wtedy cieńsze, a łodygi wybujałe i mniej odporne na mszyce i mączliki, czy inne szkodniki plantacji warzywnych. Zamiast tego, lepsze jest zrównoważone nawożenie środkami o powolnym uwalnianiu i złożone nawozy organiczne. W razie problemów zajrzyjmy też do swoich książek ogrodniczych, aby dowiedzieć się, czym są obserwowane objawy oraz jak je zwalczać i zapobiegać.

3. Zwalczając szkodniki, dbajmy o organizmy pożyteczne

Zbyt często jest tak, że korzystne owady drapieżne są mylone ze szkodnikami. W rzeczywistości jednak większość szkodników żeruje w ukryciu (np. pod liśćmi, w ziemi, w roślinie) i trudno je znaleźć. Kiedy monitorujemy swoje uprawy, zwykle widzimy za to różne drapieżniki, bo są one bardziej aktywne w ciągu dnia. Drapieżne owady są też często ostro ubarwione lub maja groźny kształt, co także czyni je wrogami w oczach ludzi. Dobrym przykładem jest larwa biedronki, która nie przypomina dorosłego chrząszcza zjadającego szkodliwe mszyce, lecz raczej maleńkiego, czarnego aligatora. Pożyteczne drapieżniki bzygowate są z kolei często mylone z osami, a naziemne chrząszcze zwalczające inne szkodniki, są często niszczone ze względu na ich duże rozmiary. Nie należy też eliminować szkodników przy użyciu silnych pestycydów, bo to zabija wszystko wokół. Lepiej więc użyć środki łagodniejsze. Gdy dostrzeżemy jakieś organizmy w uprawie, najpierw zidentyfikujmy gatunek i czy są to szkodniki plantacji warzywnych.

4. Uwaga również na możliwe przenoszenie szkodników

Niektóre szkodniki pokonały tysiące kilometrów przez ocean, aby dotrzeć do Europy, jak np. stonka ziemniaczana z Ameryki Północnej. Oczywiście nie zrobiły tego same, lecz zostały tu zawleczone przypadkowo przez ludzi. Przeniesienie roślin z jednego pola, ogrodu i plantacji na inne, lub z jednego kraju do drugiego, może być łatwe i powoduje nierzadko wielkie zagrożenia, a nawet epidemie. W przypadku transportu międzynarodowego, ryzyko to obejmuje całe państwa i uprawiane tam rośliny o wysokiej wartości. Mądrą praktyką jest poddawanie kwarantannie każdego nowego transportu i utrzymywanie czujności również później. Podobnie postępuje się z nowo zakupionymi roślinami (np. egzotycznymi doniczkowymi, cieplarnianymi). W przypadku dostrzeżenia szkodników, konieczne jest usunięcie całych roślin wraz z glebą i odkażanie wszystkiego przed wprowadzeniem w to miejsce kolejnej uprawy.

5. Ograniczanie różnorodności

Kompozycja upraw warzywnych powinna być organizowana w taki sposób, by podobne odmiany i gatunki nie były sadzone razem, gdyż jest to zaproszeniem dla typowych dla tych roślin szkodników. Dotyczy to nie tylko nasadzeń warzywnych, ale wszystkich roślin. Monokultury roślinne są skazane wręcz na całe inwazje czynione przez szkodniki plantacji warzywnych. Konieczna jest więc zdrowa różnorodność, co zapewnia też miejsce dla szerokiego spektrum pożytecznych mikroorganizmów, owadów i innych zwierząt. Różnorodność skutecznie powstrzymuje szkodniki.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO