KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jarmuż – tylko modny czy naprawdę zdrowy?

Opublikowano 30.09.2018 r.
Jarmuż to warzywo, które jest coraz bardziej popularne w naszym kraju. Razem ze wzrostem zainteresowania zdrowym odżywianiem, powrócił do łask, bo jadano go już w średniowieczu. Ale czy rzeczywiście jarmuż jest taki zdrowy? 

Jarmuż to warzywo – odmiana kapusty o charakterystycznych, pomarszczonych liściach. Do wyboru mamy kilka jego odmian, które różnią się wyglądem, smakiem i kolorem – znany jest jarmuż zielony, ale także fioletowy.

Jarmuż właściwości zdrowotne

Jarmuż to ogromna dawka witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Znajdziemy w nim witaminy A, z grupy B, dużo witaminy C i K. Poza tym jest źródłem wapnia (więcej niż mleko!), magnezu, żelaza, potasu, cennego kwasu foliowego oraz kwasu alfa-linolowego (ALA), niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Jarmuż zawiera także przeciwutleniacz sulforafan, który ma działanie przeciwnowotworowe.  

Regularne spożywanie jarmużu przyniesie naszemu organizmowi wiele korzyści. Pozytywnie wpłynie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym jego bogaty skład odżywczy zapobiega niedokrwistości oraz wzmacnia pracę układu sercowo-naczyniowego. Ze wzgledu na zawartość kwasu foliowego, może stanowić również niezwykle istotny element w diecie kobiet planujących dziecko i pań, które już są w ciąży. 

Jak wybrać jarmuż?

Jarmuż jest dostępny właściwie w każdym markecie. Musimy jednak pamiętać, że najlepszy będzie ten z upraw ekologicznych. Jeśli mamy ogródek, to najlepiej samemu uprawiać jarmuż – rozsadę wysadzamy do gruntu pod koniec czerwca lub na początku lipca. Podczas zakupów wybierajmy warzywo o jędrnych liściach (nigdy nie kupujmy takiego o pożółkniętych, brązowych czy dziurawych) i twardych łodygach. 

Jarmuż możemy jeść w postaci surowej, ale także ugotowany na parze (nie gotujemy dłużej niż 3-4 minuty, ponieważ tarci swoje właściwości) czy upieczony. To świetny składnik do sałatek, smoothie, ale także zapiekanek czy zup.

A może chipsy z jarmużu?

Do ich wykonania potrzebujemy 3-4 liście jarmużu, odrobinę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek

Liście odrywamy od łodyżki, w misce doprawiamy solą i oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy. Liście układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 10 minut. Smaczna przekąska gotowa!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO