KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Pora na kalafiora – kulinarne wariacje z kalafiorem

Opublikowano 10.10.2018 r.
Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, które powinno jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Możemy jeść go w wersji tradycyjnej z podsmażoną bułką tartą, ale także w innych kulinarnych wariacjach. Oto kilka pomysłów na pyszne dania z kalafiorem w roli głównej.

Jak gotować kalafiora?

Mniejszego kalafiora można ugotować w całości, zawsze jednak wygodniej jest podzielić go na różyczki. W dużym garnku gotujemy wodę (wsypujemy około 1 łyżeczkę soli na litr wody). Kalafior wkładamy do gotującej się wody, aby odpowiednio zmiękł - będzie potrzebował około 15 minut (najlepiej sprawdzać miękkość widelcem). Ugotowane różyczki kalafiora świetnie smakują polane roztopionym masłem, połączonym z bułką tartą. Świetnie komponują się również z daniami mięsnymi i rybnymi. 

Zupa krem z kalafiora

  • 1 l bulionu jarzynowego,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 mały kalafior,
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • śmietana do zabielenia zupy.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek siekamy na drobną kostkę, lekko podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy około 5 minut. Do wywaru jarzynowego dodajemy różyczki kalafiora, podsmażone ziemniaki z czosnkiem i cebulą, gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę możemy dodatkowo zabielić śmietanką. Zupa krem z kalafiora doskonale smakuje z chrupiącymi grzankami.

 

Kotleciki z kalafiora

  • 1 kalafior,
  • 2 jajka,
  • 1 mała podsmażona cebula,
  • bułka tarta

Wykonanie:

Kalafior rożyczkujemy i gotujemy  w osolonej wodzie wg przepisu powyżej. Ostudzonego kalafiora rozdrabniamy, np. za pomocą praski do ziemniaków. Dodajemy sól, pieprz do smaku, 3-4 łyżki bułki tartej, jajka i pokrojoną w kostkę, podsmażoną cebulkę. Całość zagniatamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni po około 3-4 minuty z każdej strony. 

 

Zapiekanka z kalafiorem

Składniki:

  • 2 ziemniaki,
  • 1 kalafior,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 mała cebula,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 40 dag żółtego sera

Wykonanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy w całości ziemniaki. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami.  Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ostudzone ziemniaki kroimy na talarki i wykładamy na dnie naczynia, lekko posypujemy startym żółtym serem, następnie kładziemy mięso mielone, później różyczki kalafiora, posypujemy całość startym serem i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 st. C. 

 

Kalafior potrzebuje tylko kilku prostych dodatków, aby pysznie smakował i zabłysnął jako danie popisowe. Do dzieła - wypróbujcie nasze przepisy!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO