KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zapomniane owoce - przepisy na nalewki, dżemy i syropy

Opublikowano 28.10.2017 r.

W artykule "Zapomniane owoce - odkrywamy prawdziwe skarby natury" przypomninaliśmy o owocach, które współcześnie niestety są coraz rzadziej wykorzystywane: jarzębina, czarny bez, tarnina, dereń jadalny i morwa. Dziś chcemy zaproponować Wam ciekawe przepisy z wykorzystaniem omawianych owoców. 

Dereniówka

Składniki:

  • 500 g dojrzałych owoców derenia (można dać nawet więcej, tyle, ile zmieści się w słoiku z alkoholem),
  • 250 ml spirytusu 96%,
  • 50 ml wódki 40% (lub zamiast powyższych – pół litra spirytusu nalewkowego 70%),
  • 300–500 g cukru (w zależności od upodobań – ja będę używać 350 g, mam dość słodkie owoce).

Wykonanie:

1. Dojrzałe owoce derenia miażdżymy lub nakłuwamy, żeby wypuściły więcej soku (nie drylujemy dajemy owoc w całości).

2. Owoce wsypujemy do wyparzonego słoika, zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy. Pozostawiamy na miesiąc w ciepłym miejscu, co jakiś czas potrząsając.

3. Po tym czasie przecedzamy naszą nalewkę. Do jednego słoika zlewamy sok z alkoholem, do drugiego – owoce. Na razie słoik z alkoholem zostawiamy w spokoju. Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy słój z owocami np. gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Co jakiś czas potrząsamy owocami – wypuszczą taki cukrowy syrop.

4. Przecedzamy owoce z syropem cukrowym – zlewamy sam syrop – najlepiej zrobić to przez gazę i dokładnie odcisnąć owoce. Syrop mieszamy z alkoholem z drugiego słoika i odstawiamy do sklarowania na co najmniej tydzień (im dłużej tym lepiej). Po tym czasie przesączamy alkohol przez filtr (np. filtr do kawy) do szczelnych butelek i odstawiamy na co najmniej 6 miesięcy, najlepiej rok (a jeszcze lepiej kilka lat).
Uwaga! Degustujemy najlepiej, zupełnie jak w szlacheckim dworku, na radosnej biesiadzie w towarzystwie wszelakich mięsiw.

Dereń marynowany a’ la oliwki

Składniki:

  • 500 g zielonych niedojrzałych (jeszcze twardych) owoców derenia,
  • 300 ml wody,
  • 300 ml octu,
  • sól,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • goździki, pieprz, listki laurowe.

Wykonanie:

1. Owoce myjemy, łączymy wszystkie składniki i gotujemy.

2. Gotujemy poniżej 1 minuty na wolnym ogniu (przy dłuższym gotowaniu dereń się rozpadnie).

3. Nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy jeszcze przez 10 minut.

Dżem z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • ½ kg kwaśnych jabłek,
  • 1 kg cukru.

Wykonanie:

1. Jarzębinę należy oczyścić z gałązek, przemrozić – już wiecie dlaczego. Jabłka kroimy w niewielką kostkę, układamy warstwami zasypując cukrem. Garnek z jabłkami należy przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dwie doby (w ten sam sposób przygotowujemy dżem jabłkowy, dzięki temu czas gotowania skraca się do 40 minut).

2. Po dwóch dniach owoce jarzębiny należy wrzucić do garnka z niewielką ilością wody, gotujemy, gdy owoce zaczną pękać dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy pilnując, by dżem się nie przypalił. Gotujemy do zeszklenia owoców.

3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików.

Jarzębina do mięs

Składniki:

  • ½ kg jarzębiny,
  • ½ kg jabłek,
  • łyżeczka imbiru,
  • ½ łyżeczki chili,
  • 1–2 ząbki czosnku,
  • 1 szkl. cukru,
  • ok. 1/3 opakowania rodzynek (drobnych).

Wykonanie:

1. Jarzębinę należy przemrozić. Jabłka kroimy w drobną kostkę. Połowę owoców wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, gotujemy przez ok. 1½ godziny.

2. Po tym czasie rozgotowaną „paćkę” przecieramy przez sito w celu pozbycia się skórek. Przecier ponownie gotujemy ok. 10 minut z resztą jabłek i jarzębiny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chili i rodzynkami. Pod koniec duszenia można dodać łyżeczkę octu – nadaje się wtedy do dziczyzny.

Nalewka z jarzębiny (lecznicza na nieżyt jelit, biegunki) 

Składniki:

  • 30 dag jarzębiny,
  • 3–4 suszone daktyle,
  • 10 rodzynek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100 ml spirytusu,
  • 100 ml brandy,
  • 0,8 l wódki.

Wykonanie:

1. Jarzębinę należy przemrozić. Owoce zasypać cukrem, zalać spirytusem i połową wódki.

2. Po 4 tyg. należy zlać alkohol, zakręcić butelkę, odstawić. Owoce ponownie zalać resztą wódki, odstawić na tydzień.

3. Po tym czasie owoce należy odcedzić, odcisnąć, odcedzony alkohol połączyć z brandy. Zlać do butelek, odstawić w chłodne miejsce na pół roku.

Nalewka z jarzębiny – jarzębinówka

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru,
  • sok z jednej cytryny.

Wykonanie:

1. Jarzębinę należy przemrozić, zblanszować (do ciepłych owoców alkohol lepiej przeniknie). Owoce wsypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, zalewamy sokiem z cytryny oraz roztworem (½ l spirytusu+ ½ l wody). Odstawiamy na 3 tyg.

2. Po tym czasie odcedzamy owoce i ponownie zalewamy takim samym roztworem, jak poprzednio.

3. Po kolejnych trzech tygodniach mieszamy oba zlane alkohole. Jarzebinówka będzie gotowa na grudniowe zimne wieczory.

Sok (syrop) z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg owoców bzu,
  • 1 kg cukru,
  • woda.

Wykonanie:

1. Najlepszy sok z owoców czarnego bzu wychodzi przygotowany w sokoparowniku (sokowniku), bez dwóch zdań. Do dolnego naczynia nalewamy wodę do odpowiedniego poziomu. Na sitku sokoparownika rozkładamy owoce i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy do jego całkowitego rozpuszczenia.

2. Gorący sok nalewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

kontakt1.jpg
Grażyna Mikołajewska
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO