KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Tradycyjny przepis na rogale świętomarcińskie

Opublikowano 08.11.2017 r.
Rogale świętomarcińskie to popularny, szczególnie w Poznaniu, wypiek na dzień św. Marcina, który przypada 11 listopada. Smakołyki te stają się jednak coraz bardziej znane także w innych polskich regionach. Sprawdźmy więc, jak zrobić je samemu. Tradycyjny przepis znajdziesz u nas!

rogale świętomarcińskie

Składniki na ciasto:

  • 50 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 jajek,
  • pół kostki roztopionego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 kg mąki.

Nadzienie – składniki:

  • 100 g maku,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 80 g – migdałów,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Dodatkowo:

Lukier i posiekane orzechy włoskie do dekoracji.

Wykonanie:

1. Drożdże należy rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanego i ostudzonego mleka. Jajka ucieramy z cukrem i łączymy z roztopionym oraz przestudzonym masłem. Stopniowo dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę (cały czas ubijamy), mleko oraz rozpuszczone drożdże. Kiedy na cieście zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza, kończymy zagniatanie. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Migdały, orzechy i mak należy zaparzyć w mleku. Zalewamy je wrzącym mlekiem i gotujemy jeszcze około 30 minut. Potem należy je zmielić. Następnie utrzeć z cukrem i śmietaną.

rogale marcińskie

3. Kiedy ciasto wyrośnie, trzeba je rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat kładziemy porcję nadzienia i formujemy rogale. Gotowe rogaliki wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 20-25 minut (na złoty kolor). Czujecie już ten niesamowity zapach?

Przed podaniem rogale świętomarcińskie dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi.

 

Polecamy! Uczcijmy dzień św. Marcina i rocznicę odzyskania niepodległości na słodko ;-)

Tematy pokrewne:
Rogale i gęś na św. Marcina - skąd wzięły się te tradycje?Rogale i gęś na św. Marcina - skąd wzięły się te tradycje?

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO