Nie masz jeszcze konta?
14 listopada 2017

Woda wodzie nierówna: czym się różni woda miękka i twarda?

Choć coraz więcej uwagi przywiązujemy do jakości żywności, to jakość wody najczęściej traktujemy obojętnie. To błąd! Woda pitna, jaką mamy w domu to rzadko kiedy tylko H2O, ale dodatki mineralne, które wpływają na jej właściwości.

W zasadzie wszyscy wiemy jak rozpoznać wodę twardą. Jeśli trzeba dodać dużo mydła, aby powstała piana to znak, że woda jest twarda. O tym, jak bardzo jest twarda, decyduje obecność jonów wapnia, żelaza, magnezu i manganu. Są nawet specjalne skale określające twardość wody

Ze szkoły wiemy, że każda ciecz wlana do szklanki tworzy na górze menisk. Kiedy menisk jest wypukły - ciecz źle zwilża ściany naczynia. Taka jest właśnie twarda woda. Ma to swoje konsekwencje: trzeba użyć więcej detergentów, by wodę zmiękczyć i by lepiej można było usunąć zabrudzenia. Zużycie dużej ilości detergentów nie służy dobru środowiska. Twarda woda zostawia osad w naczyniach: czajnikach i szklankach. Czy wiec tak samo picie twardej wody powoduje powstanie ,,osadu'' w naszym przewodzie pokarmowym i w żyłach?

Otóż zdania są podzielone. Znany polski profesor medycyny, nieżyjący już Julian Aleksandrowicz ponad ćwierć wieku temu zauważył, że w rejonach, gdzie pije się twardą wodę, mniejsza jest zapadalność na choroby układu krążenia. I tak Gruzini, którzy pili twardą wodę, mieli bardzo niską zapadalność na choroby serca, natomiast Finowie, którzy pili miękką polodowcową wodę – odwrotnie. Profesor Aleksandrowicz napisał w tej sprawie list do ówczesnego prezydenta Finlandii, Urho Kekkonena. Efektem tego listu był fakt, że władze fińskie wprowadziły kompleksowy program mineralizacji wody. W przeciągu 25 lat jego trwania udało się zmniejszyć liczbę zgonów z powodu chorób serca o… 73%!

Mimo tego, wielu naukowców, zwłaszcza współpracujących z branżą filtrów do wody, uważa, że zdrowsza i łatwiej przyswajana przez nasz organizm jest woda miękka. Jednak zwolennicy wody twardej przekonują, że to ona jest lepsza, bo dostarcza nam łatwo przyswajalnego magnezu i wapnia i w ten sposób uzupełniamy niezbędne do życia pierwiastki, których często brakuje w pożywieniu.

Woda bezsprzecznie ma wpływ na nasze zdrowie. Każdy z nas jest w około 70% zbudowany z... wody. W krwi jest jej ponad 90%, a w kościach ponad 30. Ponieważ właśnie woda jest podstawowym składnikiem naszych ciał ważne jest, abyśmy każdego dnia pamiętali o jej uzupełnianiu i i dbali o to, aby woda pitna miała jak najmniej zanieczyszczeń. 

Jaka woda jest w Państwa okolicy? Jeśli zostawia biały osad na naczyniach - macie państwo wodę twardą. Gdy pieni się nawet herbata czy kawa - woda jest miękka. Czy ma niedobre właściwości zdrowotne? - trzeba popatrzeć po okolicy i przypomnieć sobie na co najczęściej się choruje w naszym regionie. Bo choć nasze jedzenie może się bardzo różnić, to wodę pijemy taką samą...

Wkrótce więcej artykułów na temat wody, jej właściwości i zastosowania. Zapraszamy na nasz portal!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

 

redaktor naczelny

Bartosz Woźniak

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

 

KONTAKT


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione