Rośnie eksport gęsiny z Polski
Polska razem z Włochami i Węgrami jest zaliczana do czołowych producentów gęsiny w Unii Europejskiej. W latach 2012–2016 produkcja tego mięsa (w wadze żywej) wzrosła z 37 tys. ton do 44 tys. ton, czyli o 19%. Głównym odbiorcą tego mięsa są Niemcy, natomiast drugim, co do wielkości rynkiem zbytu jest Hongkong. Najbardziej popularnym gatunkiem hodowlanym w Polsce jest Gęś Biała Kołudzka. Największe hodowle gęsi w naszym kraju znajdują się w woj. wielkopolskim, łódzkim i warmińsko-mazurskim. Utrzymujący się popyt eksportowy na to mięso przekłada się na rosnącą produkcję gęsiny w Polsce.
Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe i smaczne. Gęsina posiada cenne kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6 oraz posiada dużo pełnowartościowego białka, w skład którego wchodzą wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy egzogenne. Mięso to jest także źródłem witamin z grupy B, witaminy A i E oraz licznych składników mineralnych. Tłuszcz gęsi jest również z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej.
W bieżącym roku prawdopodobnie utrzymana zostanie tendencja wzrostowa w eksporcie tego mięsa, na co wskazują dotychczasowe wyniki eksportu. W okresie styczeń–lipiec 2017 r. eksport mięsa i podrobów z gęsi był o 16% większy niż w tym samym okresie 2016 r.
Źródło 1.
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|