KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Specjały kuchni greckiej, które musisz wypróbować!

Opublikowano 04.09.2020 r.
Kuchnia grecka znana jest od ponad 4000 lat. Jest zdrowa, prosta, a jej dania powstają z połączenia dużej ilości warzyw oraz oliwy z oliwek, baraniny czy czosnku. Poznaj 5 tradycyjnych dań kuchni greckiej.

Grecka zupa Avgolemono

Avgolemono jest to tradycyjna grecka zupa z jajek i cytryny na bulionie. To popularne danie jest lekarstwem na przeziębienie czy kaca.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • olej
  • natka pietruszki lub kolendry

Bulion zagotować, wsypać do niego ryż, a następnie gotować do miękkości. Wycisnąć sok z cytryn, wymieszać go z jajkami i zahartować gorącym bulionem. Wlać do garnka, doprawić do smaku i gotowe. Na patelni na odrobinie oleju zarumienić pokrojonego w kostkę kurczaka. Zupę podawać z kawałkami kurczaka oraz posypaną natką pietruszki lub kolendry.


Greckie kotleciki kolokithokeftedes

Kolokithokeftedes to kotleciki z cukinii, ziół i sera feta popularne w kuchni greckiej, najczęściej podawane z sosem tzatziki.

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 sera feta
  • kilka gałązek świeżych ziół (mięta, pietruszka, koper)
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Cukinie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posypać solą i odstawić na kilkanaście minut, a następnie odcisnąć nadmiar soku. Zioła, czosnek i cebulę drobno poszatkować i dodać do cukinii, a ser feta pokruszyć na mniejsze kawałki. Dodać sól, pieprz, bułkę tartą i jajka. Masę wymieszać i formować z niej małe placuszki, a następnie obtaczać je w bułce tartej i smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor z każdej strony. Doskonale smakują podawane z sosem tzatziki.

 

Popularny grecki deser Baklawa

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 30 dag migdałów
  • 10 dag pistacji
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu

Syrop:

  • 1 szklanka miodu
  •  2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  •  3 łyżki soku z cytryny


Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały, pistacje i orzechy drobno posiekać, połączyć z przyprawami. Na blasze ułożyć kilka płatów ciasta, na nich masę orzechową, a następnie przykryć trzema płatami ciasta i posmarować masłem. I tak kilka razy. Przygotowaną w ten sposób baklavę pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Następnie piec przez kolejne 10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące ciasto polać wystudzonym syropem i pozostawić na całą noc, aby stało się bardziej wilgotne.

 

Mousaka

Grecka Mousaka to zapiekanka z bakłażanami, mięsem mielonym, pomidorami, żółtym serem i sosem beszamelowym, którą w zależności od regionu przygotowuje się na różne sposoby.

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 dużych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3-3,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  1. Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie osuszyć je na papierowym ręczniku i zarumienić na rozgrzanym na patelni oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym i przełożyć na talerz. Na patelni podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, a po zarumienieniu dodać do nich mięso mielone i smażyć kilka minut.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać je na patelnię wraz z koncentratem i mieszać od czasu do czasu. Farsz dusić na małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem, doprawić do smaku i po 5 minutach zdjąć z ognia.
  3. Następnie przygotować sos beszamelowy. W tym celu rozpuścić masło, zarumienić na nim mąkę i ciągle mieszając dolewać mleko. A kiedy sos zgęstnieje przyprawić do smaku i dodać żółty ser oraz jajka.
  4. Nasmarowane olejem naczynie żaroodporne wyłożyć warstwami bakłażanów, mięsa i sosu. Wierzch posypać żółtym serem. Zapiekać przez 30 minut w 180 stopniach.

 

Souvlaki, czyli grecki gyros

To kawałki mięsa z kurczaka lub mięsa wieprzowego pieczone na ruszcie na specjalnych patykach, które mogą być podawane w placku pszennym z warzywami i sosem lub na talerzu.

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • olej

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie tortilli
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży pomidor
  • kilka listków sałaty
  •  kilka plasterków ogórka kiszonego

Na sos tzatziki:

  •  1 ogórek gruntowy
  •  2 ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu greckiego
  •  sól i pieprz

Filety z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i oczyścić z błonek. Pokroić na długie paski, obficie posypać przyprawą i skropić olejem, a następnie nabić je na długie patyczki. Piec w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać w placku z tortilli z sosem tzatziki i warzywami.

Kuchnia grecka to czysta rozkosz dla podniebienia. Wypróbujcie koniecznie te smaki! 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:kuchnia grecka
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO