KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Jak przyrządzić leśne grzyby?

Opublikowano 23.09.2021 r.
Wrzesień i październik to świetny moment na rodzinny spacer po lesie i zbieranie grzybów. Borowiki, kurki, podgrzybki i wiele innych. Zastanawiasz się jakie potrawy można przygotować z leśnymi grzybami? Przygotowaliśmy 5 przepisów na sprawdzone jesienne dania. Wszystkie wyborne! 

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i leśnymi grzybami

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 350 g leśnych grzybów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 papryki
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g żółtego sera
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki bądź kolendry


Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Fileta umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pozbawić błonek. Pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i podsmażyć na drobinie oleju rozgrzanym na patelni. Na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Makaron wyłożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na to wyłożyć podsmażony filet kurczaka oraz warzywa z sosem pomidorowym. Na wierzch zetrzeć ser, dodać pokrojone w plastry kawałki pomidora. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Przed podaniem posypać poszatkowaną natką pietruszki bądź kolendry.

 

Klopsiki zapiekane z leśnymi grzybami w sosie porowym

Składniki na klopsiki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz

Składniki na farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 300 g leśnych grzybów
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz
  • olej

Składniki na sos:

  • 2 białe części pora
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • sól i pieprz
  • olej
  1. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać drobno poszatkowaną cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawić. Dobrze wymieszać i z powstałej masy uformować małe klopsiki. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Leśne grzyby oczyścić i pokroić w plasterki a cebulę i czosnek w drobną kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę, a następnie dodać leśne grzyby. Smażyć aż woda odparuje, a na końcu dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć jeszcze 15 minut.
  3. Na koniec przygotować sos. W tym celu por umyć i pokroić w półtalarki, a następnie zeszklić na patelni. Dodać masło i mąkę, zalać mlekiem aż masa zgęstnieje, a na koniec doprawić do smaku.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć farsz i klopsiki. Całość zalać sosem i piec przez 35 minut w 200 stopniach. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.

 

Tarta ze szpinakiem i kurkami

Składniki na ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g kurek
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

Składniki na sos:

  • 2 jajka
  • 0,5 opakowania śmietany
  • 100 g żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • olej
  1. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, śmietanę, żółtko, jajko i sól. Zagnieść ciasto, a następnie wylepić nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, obciążyć porcelanowymi kuleczkami i piec przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki, a następnie całość podsmażyć jeszcze kilka minut.
  3. Jajka rozkłócić, dodać śmietanę, starty ser i przyprawy. Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć szpinak i kurki. Całość zalać sosem i piec jeszcze około 30 minut. Tarta doskonale smakuje podana z rukolą i sosem malinowym.

 

Potrawka z kurczaka i leśnych grzybów

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 250 g leśnych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 ser topiony z ziołami
  • 1 śmietana 18%
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej

Filet z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą gyros i podsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć na talerz, a na tym samym oleju podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę. Dodać do niej oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki leśne grzyby. Doprawić solą i pieprzem i smażyć kilkanaście minut. Następnie dodać oczyszczone z gniazd nasiennych, umyte i pokrojone w kostkę papryki. Smażyć kilka minut, doprawić, zalać 1 szklanką wody, dodać ser topiony i śmietanę. Gotować aż płyn się zredukuje, a kiedy sos się zagęści podawać z kaszą lub ryżem.

 

Calzone z leśnymi grzybami

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 opakowanie drożdży w proszku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 wiejskie kiełbasy
  • 400 g leśnych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 10 plasterków żółtego sera
  1. Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko, drożdże, cukier, sól oraz olej i zagnieść ciasto. Miskę przykryć ręcznikiem i odstawić na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Drobno poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy. Podsmażyć kilka minut. 
  2. Ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i przy pomocy szklanki wykrawać krążki. Położyć na nich żółty ser i farsz, a następnie zlepić podobnie jak pierożki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Doskonale smakują na gorąco i na zimno.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO