Konkurs „Food zero waste – nie marnuję żywności”
Każdego roku na całym świecie wyrzuca się tony pełnowartościowej żywności, podczas gdy miliardy ludzi umierają na skutek niedożywienia. To niewątpliwie ogromny problem społeczny, ekologiczny i ekonomiczny, dostrzegalny na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Czas to zmienić i zastanowić się co my sami, we własnym domu możemy zrobić, by ograniczyć marnowanie żywności i tym samym przyczynić się do ochrony naszej planety.
Zero waste w kuchni nie jest nową ideą. W ten sposób gotowały już nasze mamy i babcie. Któż z nas nie pamięta smaku poniedziałkowej zupy pomidorowej, która powstała na bazie niedzielnego rosołu. Czy pamiętacie smak zapiekanki z resztek kiełbasy, makaronu i warzyw? Pomysłów na dania z wykorzystaniem pełnowartościowych resztek jest wiele. Wystarczy odrobina kreatywności, a efekt może przerosnąć nasze najśmielsze oczekiwania. Twórzcie nowe smaki i formy, komponujcie z resztek pełnowartościowe dania.
Zachęcamy do dokładnego przejrzenia zawartości Waszych lodówek czy spiżarni. Może zapomniany pomidor wciśnięty w kąt ser czy wędlina to produkty, z których uda Wam się wyczarować smaczną sałatkę, paszteciki albo pyszne przekąski. Zatem mieszajcie i siekajcie, łączcie smaki i tekstury, smażcie, pieczcie i gotujcie, a efekty Waszych kulinarnych wariacji prześlijcie do NIKiDW.
Do udziału w Konkursie zaproszeni są również uczniowie szkół średnich, dla których przewidziano specjalne nagrody! Dobre nawyki związane z niemarnowaniem żywności warto kształtować już od najmłodszych lat!
Zgłoszenia na zasadach opisanych w regulaminie można wysyłać od 17.02 do 24.03.2021 r.
Szczegółowe informacje oraz Regulamin Konkursu są dostępne na stronie: www.nikidw.edu.pl
Źródło: NIKiDW
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|