KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
11 września 2017

Co dalej z glifosatem?

W październiku Komisja Europejska kolejny raz zadecyduje o losach glifosatu na terenie krajów Unii Europejskiej. Herbicyd totalny jest podejrzewany o działanie rakotwórcze, ale z punktu widzenia rolników jest preparatem wyjątkowo przydatnym i... tanim.

Jak wynika z doniesień agencyjnych, Francja prawdopodobnie zagłosuje przeciw propozycjom Komisji Europejskiej dotyczącym ponownej autoryzacji szeroko stosowanego glifosatu na kolejne dziesięć lat.  Podczas ostatniego posiedzenia Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt i Pasz w Komisji Europejskiej, eksperci nie zrobili postępów w tej propozycji ze względu na sprzeciw Francji i wstrzymujące się od głosu Niemcy.

Francja nie udzieliła stanowiska w sprawie odnowienia pozwolenia, ani też inne duże państwa np. Włochy, Polska i Hiszpania. Niemcy wyraziły poparcie dla przedłużenia  stosowania glifosatu w lipcu.

W 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) ogłosiła glifosat jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy. Zarówno Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jak i Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) stwierdziły, że jest on bezpieczny.

Rolnicy przekonują, że pozbawione glifosatu unijne rolnictwo nie będzie miało szans na konkurencję z rolnictwem z krajów, gdzie glifosat jest dozwolony. Przeciwnicy preparatu mówią o powszechnym zatruciu glifosatem i o tym, że większość z nas ma go w moczu i we krwi.


Kraje członkowskie Unii Europejskiej ponownie omówią ponowne zatwierdzenie glifosatu pod koniec września, a na początku października sprawa będzie głosowana.

 

 

kontakt1.jpg
Beata Kozłowska
Polska dziennikarka od kilkunastu lat związana z różnymi portalami rolniczymi, ekologicznymi i lifestylowymi. Ceni rolnictwo zrównoważone i ekologiczne. Szanuje pracę rolników i chciałaby, żeby rolnik był wynagradzany nie tylko za wagę produkowanej żywności, ale przede wszystkim za jej jakość, a polska żywność jest najsmaczniejsza na świecie.
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione