Polskie smaki
Łowicka kuchnia charakteryzowała się prostotą i dobrym smakiem. Ciężkie prace polowe nie dawały czasu na wyrafinowane gotowanie, a trudna sytuacja bytowa powodowała, że produkty w całości pochodziły z gospodarstw wiejskich. Łowickie potrawy przetrwały do dziś i jak dawniej cieszą podniebienia smakoszy.
Jedną z popularniejszych łowickich zup była i jest zalewajka. Gospodynie wiejskie podawały ją na śniadanie, jako główne ciepłe danie. Ta tradycja przetrwała – łowiccy mężczyźni nawet dziś lubią zaczynać dzień od prostej, rozgrzewającej zalewajki, zwłaszcza w czasie chłodów. Potrawa, tradycyjnie przygotowywana na żytnim zakwasie, zawierała w swoim składzie tylko ziemniaki oraz przyprawy: sól i ...
![]() Od niepamiętnych lat polska Wigilia nie może obyć się bez maku i miodu, odwiecznych symboli płodności, szczęścia i urodzaju. Na świątecznych stołach nie brakuje u nas makowców i wielu ... | ![]() Kujawiacy przywiązywali dużą wagę do wszelkich świąt. Boże Narodzenie wiązało się z tradycyjnymi potrawami i krzątaniną towarzyszącą przygotowaniom. Dziś przedstawiamy Wam przepisy ... |
![]() Współczesny nastawiony na nowoczesność i innowacje świat coraz częściej wpływa też na nasze wigilijne i świąteczne menu. Warto więc przypomnieć zapomniane przepisy kulinarne, które ... | ![]() Z wieczerzą wigilijną wiąże się dwanaście tradycyjnych potraw. W wielu polskich domach obowiązkowo w ten wyjątkowy wieczór na stole musi zagościć karp. Sprawdźmy, skąd wziął się ... |
![]() Polecamy przepis na wigilijny barszcz czerwony. Niesamowicie aromatyczny na zakwasie z buraków z dodatkiem kromki chleba orkiszowego i przypraw charakterystycznych dla kuchni św. Hildegardy. ... | ![]() Święta Bożego Narodzenia w naszym kraju są obchodzone bardzo uroczyście, a wyjątkowy charakter – jak nigdzie na świecie – ma wieczerza wigilijna. Jej nastrój tworzą niewątpliwie ... |
![]() Dynia to niezaprzeczalnie królowa jesiennych potraw. Z kolei listopad to miesiąc gęsiny - za sprawą słynnego hasła "gęsina na św. Marcina". My polecamy rewelacyjne przepisy na dania z ... | ![]() Sezon na pomidory jeszcze trwa – to najlepszy czas, żeby przygotować z nich pyszne przetwory na zimę. Poznaj nasze przepisy i zainspiruj się! |
![]() Sezon na czereśnie czas zacząć. Nie ma nic lepszego niż soczyste, pachnące słońcem czereśnie prosto z drzewa. Owoce te rewelacyjnie smakują też w domowych wypiekach, dlatego mamy dla ... |