KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
15 listopada 2017

Rośnie eksport gęsiny z Polski

Polska jest czołowym unijnym producentem i eksporterem gęsiny. W przeciągu ostatnich pięciu lat sprzedaż zagraniczna tego mięsa wzrosła o około 30%.

Polska razem z Włochami i Węgrami jest zaliczana do czołowych producentów gęsiny w Unii Europejskiej. W latach 2012–2016 produkcja tego mięsa (w wadze żywej) wzrosła z 37 tys. ton do 44 tys. ton, czyli o 19%. Głównym odbiorcą tego mięsa są Niemcy, natomiast drugim, co do wielkości rynkiem zbytu jest Hongkong. Najbardziej popularnym gatunkiem hodowlanym w Polsce jest Gęś Biała Kołudzka. Największe hodowle gęsi w naszym kraju znajdują się w woj. wielkopolskim, łódzkim i warmińsko-mazurskim. Utrzymujący się popyt eksportowy na to mięso przekłada się na rosnącą produkcję gęsiny w Polsce. 

Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe i smaczne. Gęsina posiada cenne kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6 oraz posiada dużo pełnowartościowego białka, w skład którego wchodzą wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy egzogenne. Mięso to jest także źródłem witamin z grupy B, witaminy A i E oraz licznych składników mineralnych. Tłuszcz gęsi jest również z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej.

W bieżącym roku prawdopodobnie utrzymana zostanie tendencja wzrostowa w eksporcie tego mięsa, na co wskazują dotychczasowe wyniki eksportu. W okresie styczeń–lipiec 2017 r. eksport mięsa i podrobów z gęsi był o 16% większy niż w tym samym okresie 2016 r.

Źródło 1

 

 

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione