KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2020-11-11

Gęsina na Dzień Świętego Marcina

Polska zaliczana jest do wiodących producentów gęsiny w Unii Europejskiej. W ostatnich latach notowany był dynamiczny wzrost pogłowia gęsi w Polsce. W latach 2016-2019 pogłowie zwiększyło się o 23%, do blisko 1,1 mln sztuk. 

 Zdaniem Marcina Wrońskiego – Zastępcy Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – rosnąca produkcja gęsiny w Polsce wynika z utrzymującego się popytu eksportowego oraz z coraz większej popularności tego mięsa wśród polskich konsumentów, doceniających jego walory smakowe, zdrowotne i dietetyczne.


Ze względu na wysoką jakość, polskie gęsi są cenione również przez zagranicznych konsumentów. W ostatnich pięciu latach (2015–2019) krajowi przedsiębiorcy sprzedawali na rynki zagraniczne od 17 do 22 tys. ton gęsiny. Około 90% wolumenu eksportu tego asortymentu było kierowane na rynek unijny – przede wszystkim do Niemiec. Polska gęsina jest sprzedawana do prawie wszystkich pozostałych państw UE, ale dotychczasowy eksport do tych krajów jest dużo mniejszy. 

Na uwagę zasługuje, że wartość polskich gęsi doceniają nie tylko europejscy konsumenci. Drugim, co do wielkości rynkiem zbytu dla polskiej gęsiny jest Hongkong, do którego w 2019 r. trafiło 1,8 tys. ton tego asortymentu – podkreślił Dyrektor Wroński.


Mięso z gęsi to bogactwo zdrowia i smaku. Gęsina, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, charakteryzuje się korzystnymi proporcjami kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Mięso gęsi zawiera dużo białka, w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Mięso to jest źródłem witamin - z grupy B, witaminy A i E oraz wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.


– Statystyczny mieszkaniec Polski konsumuje znacznie mniej gęsiny w porównaniu z mięsem kurzym czy indyczym. Stąd w celu popularyzacji spożycia gęsiny tak duże znaczenie mają kampanie promocyjne, w tym ogólnopolska kampania „Kupuj świadomie”, która kieruje szczególną uwagę na informację PRODUKT POLSKI – podkreślił Dyrektor Wroński.

– Jak powszechnie wiadomo najbardziej popularnym gatunkiem gęsi w Polsce jest Gęś Biała Kołudzka, która stanowi około 90% krajowego pogłowia gęsi i jest efektem pracy Instytutu Zootechniki – PIB w Kołudzie Wielkiej. Z okazji Dnia Świętego Marcina serdecznie zachęcam wszystkich, aby w tym dniu na polskich stołach znalazła się smaczna i zdrowa polska gęsina – zaznaczył Dyrektor Wroński. 

źródło: KOWR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione