Tani cukier - niskie ceny buraków
Głęboki spadek cen zbytu cukru na krajowym rynku będzie miał negatywny wpływ na sytuację finansową przemysłu cukrowniczego i dochodowość uprawy buraka cukrowego, gdyż ceny skupu zawarte w umowach kontraktacyjnych są uzależnione od cen cukru – poinformował Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. – Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018. W październiku br. ceny zbytu cukru w workach spadły o 14,5% do 1,88 zł/kg. Ceny te były o 26,0% niższe niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu z wrześniem br. o 13,9% do 1,80 zł/kg i były aż o 33,6% niższe niż przed rokiem.
Z szacunków przygotowanych przez GUZ i IERiGŻ wynika, że produkcja cukru w kampanii 2017/18 może przekroczyć w Polsce 2,1 miliona ton. Tymczasem krajowe zapotrzebowanie nie jest większe niż 1,75 miliona ton. Co z resztą? Czy uda się ją wyeksportować?
W okresie trzech kwartałów 2017 r. eksport cukru wyniósł 455 tys. ton, w tym do UE 270 tys. ton – wyjaśnia Piotr Szajner. – Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy (112 tys. ton), Włochy (23 tys. ton), Czechy i Litwa (po 19 tys. ton) oraz Belgia (17 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnią cenę ok. 535 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (39 tys. ton) oraz do Gruzji (26 tys. ton) i Rosji (17 tys. ton).
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|