Blisko i bez pośredników
W te dwa dni – piątek i sobotę – rolnicy i ich domownicy nie będą musieli płacić za stoisko na targowisku. Będą mogli wówczas sprzedawać produkty rolne lub spożywcze oraz wyroby rękodzieła wyprodukowane w gospodarstwach rolnych. Handel w oparciu o nowe przepisy będzie prowadzony jedynie na wskazanych placach – targowiskach. Miejsce to wyznaczać będzie rada gminy w uchwale. Powinno ono spełniać warunki określone w przepisach dotyczących wymagań higienicznych, sanitarnych, weterynaryjnych, przeciwpożarowych oraz budowlanych. Ponadto przy wyborze tych punktów, rada gminy musi wziąć
pod uwagę czynniki determinujące częstotliwość korzystania z nich przez rolników i kupujących, szczególnie takie, jak:
- dogodna komunikacja, bliskie usytuowanie od centrum danej gminy lub miasta lub niedaleka lokalizacja atrakcji turystycznych.
Zasady takiego handlu określać będzie regulamin, uchwalony także przez radę gminy.
Zaznaczyć należy, że wraz z wejściem w życie ustawy o ułatwieniach w prowadzeniu handlu w piątki i w soboty przez rolników i ich domowników, wyznaczanie przez rady gmin miejsca do takiej działalności zostanie zaliczone do kategorii zadań własnych gminy o charakterze obowiązkowym.Zaproponowane rozwiązania przyczynią się nych, a także sprzyjać będą upowszechnianiu produktów lokalnych, skracaniu i dywersyfi kacji kanałów dystrybucji poprzez tworzenie miejsc bezpośredniej sprzedaży dla spożywczych produktów lokalnych. Wpłyną również na pogłębianie powiązań producentów z konsumentami (oferowanie produktów znanego pochodzenia, w odpowiednich ilościach, często po niższych cenach).
Konsumenci coraz częściej są zainteresowani możliwością zakupu świeżej żywności, produkowanej w danym rejonie przez lokalnych rolników, gdzie nie ma długich łańcuchów dostaw i pośredników, a zapewnione są bliskie relacje wytwórców i nabywców. Zatem skupienie handlu w piątek i sobotę w jednym wyznaczonym do tego celu miejscu, na dogodnych dla rolników warunkach leży nie tylko w interesie tej grupy, lecz ma także wymiar społeczny i zdrowotny.
Taka oznaczona powierzchnia do zbywania polskich produktów rolnych i spożywczych będzie istotnym elementem rozwoju lokalnego i regionalnego.
Arkadiusz Krakowiak
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|