Czy to koniec z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym w sklepach?
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydało oficjalny komunikat, który dotyczy wspominanego zakazu:
W związku z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 14 czerwca 2017r. w sprawie C-422/16 TofuTown.com i z powołaniem w nim Decyzji 2010/791/UE – zawierającej wykaz wyrobów roślinnego pochodzenia, dla których mogą być stosowane nazwy zarezerwowane dla przetworów mlecznych, Polska wystąpiła do Komisji Europejskiej o wpisanie do powyższego wykazu zgłaszanych przez polskich przedsiębiorców nazw produktów takich jak:
- Mleko kokosowe
- Śmietanka kokosowa
- Masło orzechowe,
- Masło migdałowe,
- Mleko migdałowe,
- Masło kakaowe.
Komisja Europejska w odpowiedzi na wystąpienie Polski odmówiła uzupełnienia ww. wykazu.
Oznacza to, że przetwory mające roślinne pochodzenie, nie mogą mieć nazw sugerujacych, że są zrobione z mleka. Ze sklepowych półek znikną więc produkty o takich nazwach.
Jak podaje ministerstwo:
W związku z powyższym należy mieć na uwadze, że stosowanie w języku polskim nazw takich jak: mleko kokosowe, śmietanka kokosowa, masło orzechowe, masło kakaowe, masło migdałowe, mleko migdałowe nie jest możliwe, a polskie organy kontrolne będą miały obowiązek podejmowania odpowiednich czynności zmierzających do egzekwowania przestrzegania zakazu używania nazw przeznaczonych dla produktów pochodzenia mlecznego, również w odniesieniu do tych nazw.
Źródło: MR
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|