Borówka amerykańska polską specjalnością
Borówka amerykańska to nasz cenny owoc eksportowy - głównie do krajów Unii, ale też do Azji Południowo-Wschodniej. Za granicę wysyłamy aż 80% krajowej produkcji.
Uprawę borówki wyróżnia bardzo małe zużycie pestycydów, co niewątpliwie wpływa na wysoką jakość owoców. Jest nią zainteresowanych coraz więcej producentów. Co ciekawe, w uprawie borówki pomagają też specjalnie sprowadzane trzmiele. Zamawia się gotowy ul, który stawiamy na plantacji. Trzmiele zapewniają optymalne zapylenie.
Borówka to głównie owoc eksportowy, ale ważna jest też promocja tych owoców w naszym kraju. Borówka jest bowiem bardzo zdrowa, mogą ją jeść zarówno dzieci, jaki i dorośli. Zawiera cenne witaminy: A, B, C, E oraz minerały, takie jak: magnez, potas, żelazo, cynk, selen czy wapń. 1 lipca - z inicjatywy samych plantatorów - będziemy obchodzić Dzień Polskiej Borówki, to doskonała okazaja na promocję tych owoców.
Źródło: Agrobiznes
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|