Co dalej z wędzeniem?
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zwrócił się z prośbą do Komisarza do spraw Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności o podjęcie działań, które umożliwią bezterminowe stosowanie norm dla substancji do wędzenia, na terenie całego kraju.
W odpowiedzi Komisarz do spraw Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności w piśmie z dnia 13 marca 2017 r. poinformował, że z wielkim zadowoleniem przyjął działania podjęte przez polskie władze w zakresie wszechstronnego monitorowania, badania produktów oraz szkolenia pracowników, w zakresie wprowadzania dobrych praktyk.
Ponadto Komisja Europejska poinformowała stronę polską, że dopóki ewentualna zmiana przepisów rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 nie zostanie wprowadzona, obowiązuje obecne odstępstwo - również po 31 sierpnia 2017 r.
Mając na uwadze powyższe, w Ministerstwie podjęto prace legislacyjnych mające na celu odpowiednią zmianę przepisów krajowych, dot. wędzenia.
Należy zauważyć, że prace dotyczące ewentualnej zmiany przepisów rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 procedowane są na posiedzeniach Komitetu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń Środowiskowych i Przemysłowych działającego w ramach DG SANTE Komisji Europejskiej, gdzie przedstawicielami Polski na posiedzeniach są pracownicy Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny. Z informacji otrzymanych od ww. przedstawicieli wiadomo, że KE planuje prace nad zmianą przedmiotowych przepisów w 2018 r., niemniej jednak niektóre z państw członkowskich UE wciąż przesyłają dane dotyczące wyników badań laboratoryjnych prowadzonych w ich kraju. Jak dotąd nie opracowano i nie przedstawiono również do opinii państwom członkowskim UE projektu przepisów, które miałyby zmienić obecnie obowiązujące wymagania w zakresie norm dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA).
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|