1,5 mln ton pasz rzepakowych!
Według Polskiego Zrzeszenia Producentów Oleju w zeszłym roku tłoczniach przerobiono 2,5 mln ton nasion rzepaku. Na rynek trafiło więc 1400 ton śruty oraz makuch. To pełnowartościowy komponent paszowy, który mogą wykorzystywać producenci pasz i coraz częściej to robią. Ilości rzepaku produkowanego w Polsce pozwalają sukcesywnie zastępować import soi GMO, rodzinnym źródłem białka.
Według wyliczeń w całym 2017r. produkcja wzrosła o ponad 60 tys ton. Systematycznie rośnie jej zużycie krajowe. W 2017r. eksport tego surowca wyniósł 70 tys ton i był o 3% mniejszy od tego, sprzed roku. Pokazuje to, że coraz więcej śruty pozostaje w kraju.
Zmianę przepisów dot. importu soi GO zapowiada Min rol który przygotował już odpowiednią ustawę. Sprowadzanie soi GMO bez ograniczeń będzie możliwe do 2024r. To czas, w którym przemysł paszowy powinien stopniowo zwiększać zużycie na rynku lokalnym.
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|